Aktierna som kan röra på sig idag

Stockholmsbörsen väntas inleda fredagens handel med oregelbunden indexrörelse kring nollstrecket.

De europeiska storbolagsterminerna i Frankfurt, London och Paris noterar i skrivande stund (klockan 08.31) öppningar på +0,1 till +0,2 procent. Samtidigt har kronan försvagats ytterligare något, vilket ger stöd för svenska aktiepriser (nominellt).

Ser man till New York-börserna har utvecklingen varit sammantaget marginellt negativ sedan Stockholm stängde i går. Stängningen för breda S&P 500-index var förvisso högre än nivåerna som sågs när Stockholm stängde men under natten och morgonen har terminen för samma index tappat mer och lite därtill. När det gäller Asienbörserna noteras dessa i skrivande stund blandat på båda sidorna nollstrecket.

Morgonens bolagshändelser innefattar så här långt att Eniro polisanmäler förre vd:n Johan Lindgren till Ekobrottsmyndigheten. Samtidigt väljer Eniro att upprepa sin sänkta prognos om ett justerat ebitda-resultat på 700 miljoner kronor för helåret 2014, vilken man lämnade i samband med att man bekräftade redovisningsskandalen i fråga häromveckan.

Låskoncernen Assa Abloy har tecknat avtal om förvärv av kinesiska säkerhetslåsbolaget Jiawei. Försäljningen 2015 förväntas uppgå till 500 miljoner kronor med en ”god” rörelsemarginal (ebit) och förvärvet uppges bidra positivt till vinst per aktie från start.

I fastighetssektorn har Kungsleden fastställt villkoren för sin 1,6-miljardersemission. Befintliga aktieägare får företrädesrätt att teckna en ny aktie per tre befintliga (1:3) för kursen 35 kronor. Kungsleden-aktien stängde i går, torsdag, på 45,90 kronor.

Byggbolaget Skanska har skrivit kontrakt om att renovera och bygga ut Riverside Community Hospital i Kalifornien, USA. Kontraktet är värt motsvarande cirka 990 miljoner kronor.

Bure Equity investerar 189 miljoner kronor i verkstadsbolaget Cavotec genom en emission av 7.138.780 nya aktier, motsvarande 9,9 procent av totala antalet utestående aktier i Cavotec. Emissionskursen är satt till 26,50 kronor per aktie. Då Cavotec i torsdags stängde på 22 kronor kan man se det som att Bure köper storposten till en premie på 20 procent. Liknande kursnivåer i Cavotec sågs dock för cirka två veckor sedan.

CTT Systems har ingått ett strategiskt marknadsavtal med B/E Aerospace. Vidare avser man genomföra en riktad emission på 30 miljoner kronor till B/E Aerospace.

Den senaste insynshandeln inrapporterad till Finansinspektionen visar på att Hemtex-vd:n Peder Larsson tankat 150.000 aktier den 9 september. Larsson ägde tidigare inga Hemtex-aktier.

I JM har verksamhetsutvecklingschefen Lennart Henriz sålt majoriteten av sitt innehav, -7.445 aktier. Han äger därefter 2.000 JM-aktier.

Bland dagens analytikerrekommendationer väljer Nordea att sänka investmentbolaget Kinnevik till sälj, från tidigare behåll.

Elanders Sverige har lagt ett varsel om uppsägning som berör 120 anställda.

Bland de mindre bolagen SIX bevakar har Vigmed vunnit sitt första anbud i en sjukhusupphandling hos Region Skåne.

Innan Stockholm stänger för helgen i kväll väntas ett batteri amerikansk makrodata i eftermiddag, däribland detaljhandel, industrilager och Michigan konsumentförtroendeindex.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets
Annons från Invesco