Analytiker om SSAB: Nya ambitiösa mål

Ståltillverkaren SSAB gav vid onsdagens kapitalmarknadsdag ett stabilt intryck med nya ambitiösa mål för försäljning och produktmix.
Analytiker om SSAB: Nya ambitiösa mål - ssab-industri-700_binary_6980368.jpg

Samtidigt visade bolaget stort självförtroende avseende projektet Hybrit, som syftar till att framställa “grönt stål”.

Även vad avser stålkonjunkturen och bolagets förmåga att generera stadiga kassaflöden var budskapet betryggande, menar ett antal analytiker vars kommentarer Nyhetsbyrån Direkt tagit del av.

På Stockholmsbörsen tog aktien toppositionen i storbolagsindexet.

“Vi tycker om SSAB:s kassagenerering, tillgångsbas och uppdaterade strategiska mål som låg över våra förväntningar”, skriver Kepler Cheuvreux i en analysuppdatering, där rekommendationen behåll dock upprepas.

Credit Suisse, som har ett outperform-betyg för SSAB, ser särskilt positivt på bolagets kommentarer gällande stålmarknaden och Hybritprojektet, även om det finns frågetecken kring capex-kraven på längre sikt.

“Tilltron inom bolaget till att efterfrågan (apparent demand) börjar bottna ut har helt klart ökats”, skriver banken, som dock tror att säsongsmässiga faktorer i slutet av året innebär att det dröjer till nästa år innan ett visst mått av optimism kan blomma ut.

Även SEB, som har en behållrekommendation för aktien, ser positivt på SSAB:s budskap.

“Bolaget presenterar ett starkt case för att driva upp vinsterna med fokus på premiumprodukter i tillväxtnischer”, skriver banken som kallar de nya målen för respektive affärsområde för “ambitiösa”.

Fokus på att öka andelen premiumprodukter är rimlig mot bakgrund av möjligheterna till högre marginaler och lägre konjunkturkänslighet, men det tar lång tid att ändra kundernas beteende och försäljningscyklerna är långa, påminner SEB.

SSAB:s Hybritprojekt – som bolaget driver tillsammans med LKAB, Vattenfall och Energimyndigheten – för att framställa fossilfritt stål, ska inleda produktion i Oxelösund 2026, upprepade bolaget.

“Det bekräftar vår syn att SSAB är bästa valet bland stålbolagen för att spekulera i ESG-vinkeln”, kommenterar Credit Suisse med hänvisning till kriterierna för miljö, samhälle/sociala faktorer och bolagsstyrning (Environment, Social, Governance).

SSAB talade vid kapitalmarknadsdagen om att kunderna redan har börjat köa för att köpa “grönt stål” och att utrymme definitivt finns för högre försäljningspriser på koldioxidfritt stål.

SEB:s analytiker är dock försiktigt skeptisk och noterar att den framtida efterfrågan på “grönt stål” fortfarande är osäker.

En viss lättnad noteras för SSAB:s investeringsprognos, som talar om cirka 3 miljarder kronor årligen 2020-2025, jämfört med en tidigare prognos för 2020 om cirka 2,5 miljarder.

“(Det talar för) att den första fasen av förändringen 2020-2025 inte kommer att bli extremt capex-tung”, skriver SEB-analytikern och menar att det därmed sannolikt finns gott om utrymme för kassaflöden som klarar både investeringar och utdelningar samtidigt som balansräkningen blir starkare.

Deutsche Bank håller med och kallar capex-höjningen “ganska måttlig”, givet de höga ambitionerna.

SSAB A handlades vid 11.15-tiden till 30:75 kronor på Stockholmsbörsen, en uppgång med knappt 4 procent för dagen.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.