Aptitliga matproducenter
De norska laxodlarna har ridit på en positiv cykel de senaste åren. Priset på odlad lax har stigit väsentligt till följd av ökad efterfrågan samtidigt som utbudet drabbats av sedvanliga produktionsbortfall på grund av laxlöss och giftiga algblomningar. Den stora vinnaren har varit Marine Harvest som gått i bräschen för den konsolidering som skett på marknaden.
I veckans tabell har vi ett urval av globala livsmedelsbolag med inriktning på fisk-, kött- och kyckling. Bland laxodlarna på Oslobörsen finns Grieg Seafood som har anläggningar i Norge, på Shetlandsöarna och i Kanada. Bolaget har tidigare lidit av ett lågt kapacitetsutnyttjande, något den nya ledningen hoppas ändra på.
Bland de norska aktörerna finns även Austevoll som har ett stort ägande i branschkollegan Leroy Seafood. Båda bolagen tillhör de lägst värderade på listan, sett till analytikerkollektivets prognostiserade ev/ebit för innevarande år.
I Sverige är i stället kycklingbolaget Scandi Standard den starkaste matproducenten. Efter senaste årets förvärv av Huttulan och Bosarpkyckling har bolaget befäst sin ledarposition på den nordiska kycklingmarknaden. Bolaget värderas dock högre än samtliga norska laxodlare sett till innevarande års ev/ebit.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.