Avslaget utan USA-handel

Kurserna på Stockholmsbörsen inledde den nya veckan utan ackompanjemang av pukor och trumpeter. Handeln var håglös eftersom marknaderna i London och New York höll helgstängt.

AFV Generalindex var klockan 13.45 upp 0,2 procent till 238 medan OMXS30 steg 0,2 procent till 792. Omsättningen uppgick till ynka 3 miljarder kronor.

Det var svårt att finna uppseendeväckande kursförflyttningar på den mest omsatta listan. TeliaSonera steg 40 öre till 37,40 kronor meddan Trelleborg tappade 1,50 kronor till 115,50.

Verkstadsföretaget Haldex höjdes 1,50 kronor till 131,50 efter en köprekommendation i Dagens Industri. I en diversifierad portfölj, där åtminstone en verkstadsrelaterad aktie har en given plats, framstår Haldex som en bra krydda. Nya produkter som fyrhjulssystemet kan ge en bättre tillväxt än underliggande marknaden på sikt, skriver tidningen.

IT-konsulten WM-data sjönk 60 öre till 19,10 kronor. Aktien fick en säljrekommendation av Veckans Affärer. Värderingen är hög både med hänsyn till utsikterna och jämfört med andra bolag i sektorn. Prislappen för de förvärvade verksamheterna från Atos Origin ses också som alltför hög.

Teknikkonsulten Ångpanneföreningen fick två omfattande uppdrag i Frankrike. Projektgivare för det första projektet är Norske Skog och avser projektering vid installation av en ny mottrycksturbin. Det andra projektet är från UPM-Kymmene och avser uppbyggnad av kapaciteten i en pappersmaskin. Aktien stärktes 1 krona till 141.

Affärssytemsföretaget IBS fick en köprekommendation av Börsinsikt. Nyhetsbrevet värderar aktien till 22 kronor men nya förvärv och tillväxtmöjligheter för den plattformsberoende lösningen tillsammans med högre marginaler kan ge en större uppsida. Aktien avancerade 70 öre till 19,70 kronor.

IT-utvecklingsbolaget Anoto Group handlades upp 20 öre till 11,95 kronor. Ericsson har sålt hela sitt ägande Anoto Group. Fastighetsbolaget Brinova är en mycket intressant planta. Bolaget ska syssla med logistikfastigheter, fastighetsobligationer och ägande i ett antal svenska fastighetsbolag, lite som ett investmentbolag, säger Erik Paulsson till Dagens Industri. Aktien förbättrades 6 kronor till 110.

IT-säkerhetsbolaget Nexus tog sig upp 25 öre till 3,82 kronor efter en köprekommendation i Veckans Affärer. Aktien ses som ett intressant val i en välbalanserad portfölj och är att se som en turn aroundkandidat, enligt tidningen.

Medicinteknikbolaget Ortivus förvärvar tyska Medos som omsätter cirka 10 miljoner euro med ett positivt resultat. Ortivus resultat före avskrivningar förväntas påverkas positivt av förvärvet med mellan 5 och 8 miljoner kronor under 2005. Aktien gick upp 80 öre till 28,10 kronor.

IT-bolaget Effnet har fått en genombrottsorder som innebär att affärsområdet Header Compression redan under 2005 kommer att öka sin omsättning mycket kraftigt. God lönsamhet kommer att etableras i koncernen under innevarande år. Ordern sägs också har positiva effekter under kommande år. Aktien rusade 52 öre till 1,40 kronor.

Nyhetsbyrån Ticker

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.