”Batljan köper dyrt”
Många av Golvets vänner pratar – som vanligt den senaste tiden – om toppläge på börsen och uppmanar aktivt till att vaska åtminstone vartannat potentiellt köpcase som screenas fram i investmentbankernas relativvärderingssnurror och i stället hedga portföljen för börsfall.
– Om man inte redan hämtat hem sina USA-vinster så är det hög tid. Möjligen ser Europa bättre ut än väntat med allt starkare makrosignaler och en euro som stärkts mot dollarn flera veckor i rad. Men även det är ju nästan inprisat på ledande europeiska börser.
På tal om stärkt euro så är H&M en av vinnarna. Häromveckan lämnade stjärnskottet Stefan Larsson vd-jobbet på Ralph Lauren efter en kort tid. Dessförinnan gjorde han kometkarriär på H&M följt av succé på Gaps budgetmärke Old Navy åren 2012–2015. Vart är 43-åringen nu på väg? frågar sig Golvets vänner.
– Nu spekulerar jag friskt, men om Karl-Johan Persson inte levererar i linje med sina uttalanden i år, då måste pappa Stefan ta sig en ordentlig funderare. Eftersom Stefan fyller 70 i år skulle han kunna lämna klubban till KJP. Och i ett sådant scenario borde Stefan Larsson vara en het vd-kandidat, säger en minglare på Merger Market-konferensen.
I fastighetsbranschen darrar nu många av de mer transaktionsintensiva och högbelånade aktörerna. Inom några dagar presenteras nämligen förändringar av sektorns gynnade skatteläge av regeringens utredare Christina Eng.
– Branschen oroas mest av förfarandet där förvaltningsfastigheter lagts i bolag och därmed kunnat få både löpande underskottsavdrag och undvikande av reavinstskatt när fastigheterna säljs vidare.
– Blir det förändringar kring branschens skattekrediter är det många av dagens affärsupplägg som inte håller. Värst blir det för private equity-fonder som kallt räknat med att kunna fortsätta flippa svenska fastighetspaket skattefritt. Blir det på sikt även EU-regler kring ränteavdragsbegränsning så är det god natt för stora delar av sektorn, säger ett caponatadoppat mynta- och chilimarinerat grillat Fårölamm som inte skulle ta i svenska fastighetsindex ens med tång just nu.
En som verkligen inte håller igen i fastighetssektorn är den före detta S-politikern Ilija Batljan. Halvvägs genom bakvägsnoteringen via Effnetplattformen, slår den forne S-toppens SBB till med ett nytt högbelånat och dyrt prestigeköp: norska DNB:s huvudkontor i Oslo för 4,3 miljarder norska kronor.
– Nära 88 000 norska kronor kvadraten är dyrt, till och med för att vara Oslo. Batljans SBB-affärer får Jens Engwalls Hemfosa att framstå som rena sömnpillret, säger en rökt röding med pepparrotskräm på Sjömagasinet i Göteborg.
Vad var det de sa?
Corparen: En corpare skvallrade redan i oktober om att Per Brilioths riskkapitalbolag Pomegranate var i full gång med noteringsplaner och skulle till börsen första kvartalet 2017. I förra veckan meddelade bolaget att notering sker efter att rapporten för andra kvartalet har publicerats.
Skorna: Ett par skyhöga klackar från Aquazzura skvallrade om att Seamless behövde pengar för att trappa upp tempot för bolagets betalningslösning Seqr och att planen var att sälja sin transaktionsväxel (affärsområdet SDS). I förra veckan lämnade bolaget ett förslag att särnotera SDS.
Brunchen: En söndagsbrunch på Grand lyfte fram den underskattade transformeringen av MTG och att de nordiska tv-verksamheterna var nära försäljning. I förra veckan meddelade MTG att verksamheterna i Estland, Lettland och Litauen sålts till riskkapitalbolag.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.