”Blåslampan framplockad”

BÖRSGOLVET.

De permanent baissade makrostrategerna vädrar morgonluft för tillfället. Är det inte yieldkurvor så är det tyska IFO-index eller Dr Koppar som blinkar rött.

– Gud, vad tröttsamt det är med alla krystade makrosamband som alla pekar på undergången, muttrar en evig optimist som tröstäter Kobebiff, finansierad med de senaste årens börsvinster.

Men björnarna har ju rätt ibland – ungefär en, två gånger per decennium. Kanske är det dags igen?

Trenden på börsen under våren har varit snålbud från huvudägare i utbombade konsumentvarubolag. Först var det familjen af Jochnicks bud i kosmetikaföretaget Oriflame, sedan familjen Anderssons bud på klädhandlaren Kappahl. Nu står sannolikt bilfixarkedjan Mekonomen på tur, enligt en Sjömansanka på Lilla Ego.

– Mekonomens Q2:a var klart bättre än befarat, så nu har bolaget två solida rapporter i ryggen. Givet den positiva trenden, den bisarrt låga värderingen, lättare jämförelsetal närmaste kvartalen samt besparingsprogram som kickar in, är det lite grann now or never för den amerikanska huvud­ägaren LKQ. Att kursen halverats sedan deras första köp och att kronan blivit en skvalpvaluta pekar i samma riktning. De kan betala över 100 kronor per aktie utan att göra en dålig affär.

Distits it-tillbehör har inte varit en munter historia för placerarna de senaste två åren, men nu accelererar förändringsgreppen för att få ordning på det.

– Det här byggets dotterkoncerner har varit alldeles för små och kompletterande för att vara så löst integrerade. Kostnadssynergierna kommer att rulla in fint från fjärde kvartalets siffror och intäktssynergierna är oplockade. Med ordförande Charettes blänkande blåslampa framplockad så bör Distit-ledningen vara First Norths mest otåliga just nu, säger en småbolagskonnässör i sommarnatten, som givetvis ligger lång.

På tal om småbolag. De senaste fem åren har småbolagsindex avkastat nära 130 procent mot 50 procent för storbolagsindex, vilket får Avanza Zero-ägare att framstå som dumsnåla. Let the trend be your friend? är frågan du jour.

Non, au contraire! Notera hur storbolagen börjat överprestera det senaste året. Exakt den typen av riskaversion ser man innan de stora börs­topparna, exempelvis 2006–2007, varnar en silverlugg som fortfarande talar om A- och O-listan.

På tal om varningssignaler. Husbils- och husvagnstillverkaren Kabe flaggade i halvårsrapporten för en svagare marknad. Och det är inte bara på efterfrågesidan det ser bekymmersamt ut.

– Redan vid årsskiftet 2018/2019 var nära 30 procent av bolagets växande kundfordringsberg förfallet mer än 90 dagar. Det osar fortsatta problem och en aktie att undvika, varnar en eleMMent palazzo Superior.

Man ska tydligen inte ha husvagns-aktier.

Vad var det de sa?

Caesarsalladen: ”Jag sätter min hatt på att den som köper expansiva fastighetsbolag med rejäla gap mellan yield och en väl genomtänkt finansiering blir kommande års stora vinnare”, sade en caesarsallad i början av februari och lyfte fram Nyfosa, Sagax och NP3. Trion har sedan dess stigit med mellan 30 och 38 procent.

Thomas Pink-slipsen: ”Crunchfish har en tendens att sticka på pressmeddelanden med relativt lite information i, nu senast på ett eventuellt samarbete med Swish. Det är hög risk i den aktien, kan det till och med vara nästa Fingerprint?” varnade en Thomas Pink-slips i början av mars. Sedan dess har aktien rasat med 44 procent.

Old Fashioned-drinken: ”Blankarnas säljcase kring aggressiv redovisning var solitt på en värdering som hade dragit iväg rejält. Men nu är det historia … Det är hög tid att gå lång igen”, sade en Old Fashioned på Sophie’s Bar på Bank Hotel i början av april om Raysearch. Sedan dess är aktien upp 73 procent.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.