Börsen kan inleda upp

Stockholmsbörsen väntas inleda tisdagen med viss ökning med inspiration från europeiska terminer som stiger svagt.

De amerikanska börsindexen steg under gårdagskvällen och slutade ungefär 0,2 procent högre än nivån vid halv sextiden då svenska börsen stängde. I Asien är det mestadels nedåtriktade indexpilar.

På terminsmarknaden handlas terminerna för de tre stora indexen marginellt upp. De amerikanska terminerna pekar på marginella förändringar i eftermiddag.

Elektas definitiva bokslut visade ett något högre resultat än väntat vid 441 miljoner kronor i det fjärde kvartalet mot väntade 433 miljoner enligt SIX News/Inquiry Financials enkät. Utdelningen kom in klart lägre än väntat vid 50 öre per aktie. Förväntningarna låg på 1,70 kronor.

Bolaget aviserar flera förändringar i koncernledningen och åtgärder som kommer att specificeras vid kommande kapitalmarknadsdag den 11 juni. Elekta bedömer att omsättningstillväxten kommer tillbaka under det andra halvåret under räkenskapsåret 2015/2016.

Avanza hade ett preliminärt nettoinflöde med 1.160 miljoner kronor under maj månad. Månaden innan låg inflödet på 1.950 miljoner.

NAXS, som i dag handlas exklusive utdelning 2,30 kronor, har beslutat att genomföra återköp av aktier.

ÅF har förvärvat ett mindre bolag med omsättning på 180 miljoner.

Dagens Industri ger godkänt för Swecos köp i går av Grontmij. Köpet betecknas inte som ett kap, men är ändå okej för Swecos aktieägare enligt tidningen.

Punkter på dagens agenda att uppmärksamma är Assa Abloys aktiesplit, som innebär att varje aktie delas upp i tre nya aktier.

I eftermiddag kommer också intressant statistik över orderingången till industrin i USA. Marknaden räknar med en nedgång med 0,1 procent i april jämfört med mars.

Under gårdagen kom det in flera positiva statistiksignaler från USA vilket fick USA-räntorna att stiga. Den amerikanska statistiken kommer vara en viktig beslutsgrund för Fed angående kommande räntehöjning som troligen äger rum senare i år.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets
Annons från Invesco