BÖRSKOMMENTAR: Börstips inför sommaren

Sommarens börsutveckling hänger bland annat på EMU, råvaroroch fastighetsaffärer.

Nu är sommaren äntligen här. Det brukar betyda ett mindre flödeav kurspåverkande nyheter samt färre storaffärer i börsbolagen.Icke desto mindre rör sig börsindex minst lika mycket somvanligt. Så även om stora delar av Sverige fortfarande tarsommarledigt under nästan två månader så stänger definitivt inteStockholmsbörsen.

Sommarmånaderna juni, juli och augusti brukar bjuda på likadramatiska kursrörelser som övriga månader på året. I år är detförutom USA-börsen, räntorna och kronkursen ytterligare någrafaktorer som kan få stor betydelse för sommarens börsutveckling.

ÖKAD EMU-OROEn av de viktigaste övergripande frågorna för de finansiellamarknaderna är fortfarande EMU. Sedan länge hänger EMU-frågan iluften. Utgången av det franska valet, där socialisterna vann,innebär att framtiden för valutaunionen numera ser ännuluddigare ut. Det franska valutslaget ökar sannolikheten för atthela det så kallade Club Med (Frankrike, Portugal, Spanien ochItalien) blir fullvärdiga unionsmedlemmar. Det innebär att mångabedömare därför räknar med en senareläggning av EMU. Dessutomlär fransmännen försöka att driva igenom lättnader i bland annatkraven på budgetsanering hos medlemsländerna.

Hittills har räntemarknaden inte låtit sig oroas av detta hotmot den ursprungliga planen varför inte heller börserna(bortsett från den franska) har låtit sig påverkas. Men omEuropa kommer att drabbas av en större EMU-oro under sommaren sålär effekten på Stockholmsbörsen knappast bli positiv, låt varaatt de svenska exportbolagen kortsiktigt skulle kunna vinna påen billigare krona. Istället borde det ge upphov för oro attockså den svenska budgetsaneringen hamnar i farozonen ochutfallet av en sådan spekulation gör att både den svenska räntanoch kronan förlorar sitt internationella förtroende. Eninternationell finansoro skulle också troligen pressa värdet påde så kallade perifera börserna, dit bland andra den svenskabörsen räknas.

MASSAPRISET MÅSTE UPPEn annan viktig börspåverkande faktor lär bli sommarensprisutveckling på stål och pappersmassa. Kurserna på de storastål- och skogsaktier har varit god hittills i år (mellan plus16 och 28 procent) vilket beror på hopp om prisuppgångar påbasindustrins produkter. Under de senaste veckorna har ocksåeuropeiska ståljättar rapporterat om högre stålpriser menmassapriset är fortfarande lågt.

Men för att motivera nuvarande aktiekurser på både skogs- ochstålbolag vill det till ytterligare prisuppgångar på deras varor.Bolagen är högt värderade och utan tecken på dyrare massa lärluften gå ur bolag som Stora och Modo.

Ett tredje faktor som denna sommar förtjänar extra intresse ärchanserna till bud på ytterligare fastighetsbolag. Under förraåret gynnades börsens fastighetsaktier av den låga räntan samttecken på ett internationellt intresse för svenskafastighetsbestånd. I oktober och november var fastighetsindexdärför en av börsvinnarna.

Nu är det dags igen. Hittills i år har fastighetsindex släpatefter resten av börsen. Men dubbla bud på fastighetsbolagetFabege pekar mot att fastighetsindex går mot en ny vår. Börsensfastighetsbolag har visserligen få stordriftsfördelar att vinnapå sammanslagningar. Men liksom var fallet vid höstenskursuppgång i bankaktier så finns det gott omomstruktureringsaffärer att göra bland fastighetsbolagen ochrenodling skulle kunna öka deras värde. Exempelvis är det högtid för en renodling av fastighetsinnehaven i de treavknoppningarna från bankerna: Diligentia, Näckebro samt Tornet.Kanske att japanska Nomuras planerade storsatsning på densvenska fastighetsmarknaden blir nyckeln till en lösning.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.