Bourgogne nästa trend

När den vanlige vindrickaren ska köpa något extra blir det gärna en amarone. Men experterna vill ha något intressantare.

För den som dricker vin sällan är amarone lätt­begripligt. Tack vare vinets fyllighet är det lätt att misstänka i en blindprovning att vinet är påkostat. Något som kan vara svårare med exempelvis en bourdeaux, där experter känner stora skillnader mellan olika vingårdar och årgångar, men en amatör kanske tycker att vinet är kärvt och möjligen aningen surt.

Där är en tänkbar förklaring till svenskarnas fäbless för det italienska distriktet Valpolicellas toppnummer. Lägg till det sötman: sött är gott, anser många.

– Om svensken ska unna sig ett dyrare vin blir det ofta amarone. Och visst finns bra sorter och det kan vara gott till en bit parmesan. Men jag tycker att svenskarna måste bredda sig, våga pröva något annat, säger kocken Johan Jureskog.

– En amarone kan med sin kraftfullhet ge ett rejält knytnävsslag, och det är väl vad man är ute efter om man lägger en eller två hundralappar extra på en flaska, säger Systembolagets sortimentchef Ulf Sjödin.

Men om amaronetrenden fortfarande gäller bland gemene man så har de vinintresserade övergett vinet för länge sedan. De har tröttnat på det kraftfulla och tunga vinet.

Vad är då nästa trend som experterna har gått över till?

Bourgogne, generellt röd bourgogne. En anledning är att sorten är svår och utmanande.

– Bourgognekapitlet är det svåraste. De har en krånglig lagstiftning som gör att det är svårt att lära sig allt om de många producenternas olika ursprung, säger Ulf Sjödin.

Av: Anders Frelin

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Envar Holding AB
Annons från AMF