Bourgogne nästa trend
För den som dricker vin sällan är amarone lättbegripligt. Tack vare vinets fyllighet är det lätt att misstänka i en blindprovning att vinet är påkostat. Något som kan vara svårare med exempelvis en bourdeaux, där experter känner stora skillnader mellan olika vingårdar och årgångar, men en amatör kanske tycker att vinet är kärvt och möjligen aningen surt.
Där är en tänkbar förklaring till svenskarnas fäbless för det italienska distriktet Valpolicellas toppnummer. Lägg till det sötman: sött är gott, anser många.
– Om svensken ska unna sig ett dyrare vin blir det ofta amarone. Och visst finns bra sorter och det kan vara gott till en bit parmesan. Men jag tycker att svenskarna måste bredda sig, våga pröva något annat, säger kocken Johan Jureskog.
– En amarone kan med sin kraftfullhet ge ett rejält knytnävsslag, och det är väl vad man är ute efter om man lägger en eller två hundralappar extra på en flaska, säger Systembolagets sortimentchef Ulf Sjödin.
Men om amaronetrenden fortfarande gäller bland gemene man så har de vinintresserade övergett vinet för länge sedan. De har tröttnat på det kraftfulla och tunga vinet.
Bourgogne, generellt röd bourgogne. En anledning är att sorten är svår och utmanande.
– Bourgognekapitlet är det svåraste. De har en krånglig lagstiftning som gör att det är svårt att lära sig allt om de många producenternas olika ursprung, säger Ulf Sjödin.
Av: Anders Frelin
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.