Citi: Sälj medicinteknikföretagen

Citi Research inleder bevakning av två medicinteknikföretag med rekommendationen sälj.

Citi Research inleder bevakning av Elekta med rekommendationen sälj och en riktkurs på 63 kronor. Det framgår av ett marknadsbrev.

Citi Research ser en långsammare tillväxt på strålbehandlingsmarknaden, samtidigt som det förekommer prispress. Dessutom ser banken en risk för Elekta att tappar marknadsandelar.

Bankens prognos för Elektas nettovinst under nästa och nästnästa räkenskapsår ligger 13, respektive 17 procent under snittprognosen.

Citi påpekar att Elekta har investerat stora summor på forskning och utveckling mycket till följd av deras “Atlantic-projekt”. Projektet omfattar utvecklandet av magnetresonansavbildning som integreras med en linjäraccelerator, Linac MRI. Banken är pessimistiska till potentialen i projektet och tycker att det fortfarande är många frågetecken som kvarstår.

Citi Research inleder även bevakning av Getinge med rekommendationen sälj och en riktkurs på 208 kronor.

Det framgår av ett marknadsbrev.

Citis prognos för Getinges nettovinst under nästa och nästnästa räkenskapsår ligger 10, respektive 6 procent under konsensus.

Banken anser att Getinge långsiktigt har potential att förbättra sin ebita-marginal. Trots det skriver banken att konsensus har underskattat effekterna av den amerikanska läkemedelsmyndigheten, FDA:s förordningar, samtidigt som de är skeptiska till Getinges lönsamhet på kort sikt.

“Getinge har länge pratat om deras dolda potential men resultatet har uteblivit”, fortsätter banken.

Getinges ebita-marginal sjönk till 16 procent ifjol, och den kan enligt Citi tänkas sjunka ytterligare under innevarande år.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.