Dags att ta hem vinsten
När Affärsvärlden rekommenderade köp av aktier i Kinnevik för ett år sedan låg aktiekursen på nästan exakt samma nivå som i dag. Skillnaden är att substansrabatten har minskat från dåvarande 35 procent till 22 procent i dag. Det är ungefär på den nivån rabatten har legat de senaste åren och vi ser ingen anledning till att den ska minska ytterligare.
Den som köpte Kinnevikaktier för 30 år sedan kan se tillbaka på en genomsnittlig årsavkastning på 17 procent. De senaste fem åren är motsvarande siffra 5 procent. Det beror dels på den trista börsutvecklingen de senaste två åren, dels på att Kinneviks tyngsta innehav kommit in i en lugnare utveckling med lägre vinsttillväxt. Dessutom växer affärsområdet “nya investeringar”, som vd Mia Brunells säger “ska vara verktyget som genom diversifiering tillför hög tillväxt i den övrigt mogna bolagsportföljen”, tämligen sakta.
I dag är innehaven värda ungefär 1,3 miljarder kronor, varav ryska jordbruksbolaget Black Earth Farming svarar för hälften. Under första kvartalet investerades motsvarande 110 miljoner kronor i en mikrofinansfond, ett ukrainskt jordbruksbolag och ett internetbolag. Häromveckan meddelades att Kinnevik gått in som 30-procentig ägare i en nystartad västafrikansk private equity-fond samt investerar cirka 107 miljoner kronor i den första fonden som väntas dra i gång under hösten. Detta är intressant, men det är för smått. I ett bolag med substansvärde på över 32 miljarder kronor är det inte ens kaffepengar. Det är en besvikelse att Kinnevik med sin långa erfarenhet av investeringar på tillväxtmarknaderna inte lyckades hitta mer att köpa under det senaste året.
Ser vi till de större innehaven finns inget att klaga på. Millicom går som tåget. Jämfört med andra kvartalet förra året har antalet abonnenter ökat med en fjärdedel till 30,8 miljoner och rörelsemarginalen, före av- och nedskrivningar, ebitda, har stärkts från 42 till 46 procent. Det är imponerande. Planen att ersätta lägre samtalsintäkter per kund med andra värdeskapande tjänster, value added services, verkar fungerat. Dessutom håller Millicom som bäst på att sälja av verksamheter i Asien. Affärsvärlden tror att det finns mer att hämta i Millicom och vår riktkurs för aktien är 570 kronor.
Kollegan Tele 2 börjar däremot bli fullvärderad. Tele 2 går fortfarande bra i Sverige men det är vad som händer på den ryska marknaden som har störst betydelse. Under andra kvartalet ökade antal ryska abonnenter med 478 000 och på årsbasis har Tele 2:s totala kundstock vuxit från 23,5 till 25,4 miljoner. Samtidigt har ebitda-marginalen ökat med 2 procentenheter till 24 procent. Det är också glädjande att utvecklingen i Baltikum är stabil, trots att regionen är den mest problematiska på Tele 2-kartan.
Onoterade Korsnäs hade efter omständigheterna ett bra kvartal. Rörelseresultatet minskade med nästan 10 procent till 184 miljoner kronor. Besparingsprogrammet som sjösattes i november förra året börjar ge resultat och Korsnäs har numera 125 färre heltidstjänster på lönelistan. Massaveden har också blivit billigare och svarar nu för 34 procent av kostnaderna jämfört med 40 för något år sedan. Goda nyheter är också att kontraktet med största kunden har förlängts till 2010.
Med tanke på att vi inte ser någon potential i form av minskad substansrabatt för närvarande sänker vi riktkursen för Kinnevik från 126 till 101 kronor. Vi är fortsatt positiva på lång sikt, men det närmaste halvåret har vi svårt att se någon större uppsida. Vi sänker därmed rekommendationen från köp till vänta.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.