Därför kan börsen svänga ned

Terminerna för de ledande europeiska indexen pekade ned inför att handeln i Europa ska inledas på torsdagen efter svag utveckling i USA.

En halvtimme före öppning var terminerna för DJ Euro Stoxx 50 0,7 procent lägre, CAC 40 Index noterades 0,9 procent ned och DAX-terminen hade tappat 0,5 procent.

Börserna i New York stängde ned på onsdagen efter att ha tappat tidigare uppgångar då Fed-chefen Ben Bernanke endast uttryckt försiktig optimism kring ekonomin och Beige Book noterat modesta förbättringar. Dow Jones slutade 0,4 procent ned, en klar försvagning jämfört med vid europeisk stängning då indexet var kring +1,2 procent. S&P 500 backade 0,6 procent och Nasdaq Composite sjönk 0,5 procent.

Ben Bernanke sade vid en frågestund i representanthusets budgetutskott att den amerikanska ekonomin troligen kommer att växa med 3-4 procent i år, men att återhämtningen “ej är så stark som vi skulle önska” och en “double-dip” kan inte helt uteslutas.

Senare under kvällen släppte Federal Reserve sin regionala konjunkturrapport, Beige Book, där samtliga tolv Fed-distrikt rapporterade att den ekonomiska aktiviteten fortsatte att förbättras, även om många distrikt beskrev tillväxttakten som måttlig. Det var första gången sedan oktober 2007 som alla Fed-distrikt rapporterade tillväxt.

De asiatiska börserna hade däremot övervägande uppgångar på torsdagen sedan positiva makrosignaler från regionen minskat oron för att den europeiska skuldkrisen ska dämpa den globala ekonomiska återhämtningen.

Kinesisk statistik bekräftade de läckta uppgifterna på onsdagen om att exporten skulle öka med 50 procent i årstakt i maj. Den exakta siffran blev +48,5 procent, högt över förväntningarna i Bloomberg News prognosenkät på en uppgång med 32,0 procent. Importen ökade med 44,7 procent.

Från Kina kom även statistik som visade att fastighetspriserna i 70 kinesiska städer steg med 12,4 procent i maj jämfört med motsvarande månad föregående år. Detta var något högre än väntat och även den nästa högsta prisuppgång som noterats.

I Japan reviderades BNP-tillväxten för det första kvartalet upp i den definitiva statistiken. BNP steg med 1,2 procent jämfört med fjärde kvartalet, vilket motsvarar 5,0 procent uppräknat i årstakt. Framför allt var det starkare export och privatkonsumtion som låg bakom den uppreviderade statistiken.

Utöver det kom positiva signaler från Australien där sysselsättningen ökade mer än väntat i maj och arbetslösheten oväntat sjönk tillbaka till 5,2 procent från 5,4 procent i april.

Terminshandeln indikerar att börserna i New York kommer att öppna med uppgångar om 0,5-0,6 procent i eftermiddag.

Clas Ohlson har redovisat ett resultat före skatt på 14,1 miljoner kronor för det fjärde kvartalet, februari-april, i det brutna räkenskapsåret 2009/2010. Det var sämre än 30,0 miljoner kronor som analytikerna väntat sig, enligt SME Direkt. Clas Ohlsons försäljning steg med 3 procent under maj månad mot väntade 6,5 procent.

MTGhar tecknat ett långsiktigt avtal med Comhem. Avtalet sträcker sig till 2013 och gör det möjligt för Viasat att marknadsföra och sälja sina betal-tv-kanalpaket inom premiumsegmentet till Comhems nästan 1,65 miljoner tv-hushåll i Sverige. Utöver det kommer MTG att lansera en ny fri-tv-kanal med sportinriktning i Sverige.

På torsdagens agenda finns för svensk del KPI-statistik för maj klockan 9.30, som enligt SME Direkts enkät väntas visa att konsumentpriserna steg med 0,1 procent från i april och att inflationen var 1,1 procent. Vid samma tidpunkt släpper SCB sin partisympatiundersökning, som tilldrar sig större intresse än vanligt eftersom det är den sista undersökningen före valet.

Till eftermiddagen blir det räntebesked från både ECB och Bank of England, där båda centralbankerna väntas lämna respektive styrränta oförändrad. För ECB:s del kommer som vanligt presskonferensen med ECB-chefen Jean-Claude Trichet att tilldra sig intresse.

Från USA kommer veckostatistik över antalet nyanmälda arbetslösa liksom handelsbalans för april.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.