DNB: Gruvbolagets potential inte inprisad i kursen

Lundin Minings aktie har fallit 22 procent sedan mitten av november och på de nivåerna är bolagets tillväxtpotential inte inprisad i kursen. Bolaget är ett attraktivt tillväxt- och utdelningsfall, som handlas till rabatt jämfört med andra bolag i sektorn. Det anser DNB Markets.
DNB: Gruvbolagets potential inte inprisad i kursen - penna-analys-aktier-900
Hittills i år har det redan kommit in 20 bud på Stockholmsbörsen. Helåren 2021 och 2020 kom det in på 21 respektive 17 bud på börsen. Foto: Chris Ryan/TT

DNB Markets höjde på fredagen sin rekommendation för gruvbolaget till köp från tidigare behåll, om än med riktkursen sänkt till 50 kronor (58).
Att intäkterna under det första kvartalet kommer att påverkas negativt av lägre och volatila metallpriser är rimligt, men produktionen väntas i stort ha löpt väl i enlighet med bolagets tidigare prognoser. Undantaget är zink, då expansionsprojektet i portugisiska Neves-Corvo pausats.
Lundin Mining har en stark balansräkning, produktionen av koppar och zink väntas öka väsentligt kommande två år och investeringsbehovet är för närvarande begränsat, summerar DNB utsikterna för kommande år.
“Givet den starka balansräkningen räknar vi med att bolaget ska aktivera sitt aktieåterköpsprogram, vilket bör ge stöd åt kursen”, skriver banken.
DNB har skruvat upp sina förväntningar på kopparprisutvecklingen framöver, då en ekonomisk återhämtning i Kina väntas bli “kopparintensiv”. Banken räknar med att cirka 25 procent av det globala kopparutbudet har påverkats av covid-19 och jämför med utbudschocken i samband med finanskrisen, vilken följdes av en tajt marknad med högre priser följande år.
Lundin Mining handlades vid 10.15-tiden på fredagen till drygt 43 kronor på Stockholmsbörsen, en uppgång med strax över 3 procent för dagen.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.