Draken Lena Apler: Castellum och SEB känns som ganska riskfria investeringar

Det är inte bara i Draknästet som drakarna spenderar sina slantar. Shervin Razani och Lena Apler berättar för Affärsvärlden om sina börsinvesteringar och vad de ser för potential framåt. "Jag har en ganska traditionell portfölj med lite verkstadsbolag och tjänstebolag", säger Collector-grundaren Lena Apler.
Draken Lena Apler: Castellum och SEB känns som ganska riskfria investeringar - LenaoShervin
Drakarna Shervin Razani och Lena Apler. Foto: SVT

Nästa vecka är Draknästet tillbaka i tv-rutan där entreprenörer söker kapital från etablerade investerare, även kallade “drakar”. En av dem är Shervin Razani, grundare av bland annat Jurek, som inte bara investerar i nästet utan även del på börsen.

“Men min portföljen är inte så bra, jag var faktiskt lite sen på bollen med att minska och vikta om. Amerikanska börsen och Nasdaq ligger riktigt bra i år. Jag är lite ledsen över att jag har för liten andel av den totala portföljen i utländsk valuta. Och att jag kanske sålde teknikaktierna lite för tidigt in på året. Jag trodde inte att det skulle fortsätta upp”, säger han till Affärsvärlden.

Är du sugen på att köpa nu? 

“Ja, i Q4 ungefär, för börsen är ett halvår före så jag tror att den svenska börsen förhoppningsvis blir bättre i början på nästa år. Och då är det nog bra läge att hitta kvalitetsaktier. Sedan kommer det aldrig gå att pricka bra kurser.”

Razanis portfölj består av både cykliska kvalitetsbolag och några förhoppningsbolag. Han väntar på att konsultbolagens värderingar ska komma ner, troligtvis under hösten, berättar han.

Förtjust i Volvo

Ett bolag som han under en längre tid investerat i är streamingbolaget Netflix, något han kommer fortsätta göra.

“Det kommer att bli utslagning, och amerikanerna är duktiga på det. Jag tror de kommer kunna öka sina marknader. Det är ganska många amerikanska konkurrenter, men det är en väldigt duktig ledning”, säger han.

Razani är väldigt förtjust AB Volvo, berättar han, men kommer vikta ner exponeringen mot finans och bank.

“Marginalen kommer inte att vara lika hög som många tror. Men däremot tror jag inte heller att det blir så pass mycket kreditförluster som många inprisar”, säger han om bankerna.

Ett annat bolag han tycker är intressant är medtechbolag Xbrane.

“De har fått ganska mycket stryk genom allmänna börsläget. Men om ett år tror jag den står aktien högre än vad den gör idag”, säger Razani.

Verkstad och tjänstebolag

Drakkollegan Lena Apler, grundare av Collector Bank, berättar att hon inte är särskilt aktiv på börsen.

“Jag har en börsportfölj som ligger rätt still. Sedan är det klart att mitt absolut största innehav är min aktier i Collector. Sen har jag en ganska traditionell portfölj med lite verkstadsbolag och tjänstebolag.”

Lena Apler
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Hon äger 3,28% av kapitalet i Collector, vilket motsvarar ett värde på 208 Mkr, enligt Holdings.

Nu tycker Lena Apler att det börjar bli lite lockande att gå in på börsen när nivåerna kommit ner. Hon sneglar mot fastigheter och storbanker.

“Jag är ju förtjust i Castellum och så i min första arbetsgivare SEB. Det känns som ganska riskfria investeringar.”

Hon tillägger dock att hon nu måste allokera pengar till investeringarna i Draknästet.

“Så nu får jag vara lite försiktig med likviditeten.”

Säsong 3 av Draknästet har premiär på SVT 31 augusti.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.