Electrolux Professional köper japanska Tosei för 1,65 miljarder

Storköksbolaget Electrolux Professional förvärvar japanska Tosei Corporation för cirka 1,65 miljarder kronor på kassa- och skuldfri basis.
Electrolux Professional köper japanska Tosei för 1,65 miljarder - img5
Foto: Tosei

Det framgår av ett pressmeddelande. Säljare är två Marunouchi-fonder relaterade till Mitsubishi Corporation.

Tosei har 340 anställda och är en tillverkare av professionella tvättlösningar och vakuumpackmaskiner. Den årliga omsättningen är på cirka en miljard kronor med en ebita-marginal som uppges påverka Electrolux Professionals lönsamhet positivt.

”Som en ledare inom tvätt och vakuumpackmaskiner kommer Tosei att signifikant stärka vår position i Japan, som är den näst största tvättmarknaden, och tredje största matberedningsmaknaden globalt. Dessutom kommer vi kunna expandera affären för vakuumpackmaskiner som redan används inom det snabbt växande segmentet för tillagningsmetoden sous-vide,” säger Alberto Zanata, VD för Electrolux Professional.

Electrolux Professional finansierar affären med ett nytt brygglån, vilket man planerar refinansiera under 2024 med långsiktig skuld, potentiellt från kapitalmarknaden. Bolagets nettoskuld i förhållande till ebitda väntas fortsatt vara under 2,5 gånger efter affären.

Transaktionen väntas bli slutförd under första kvartalet 2024.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets