Elekta vinstvarnar

Medicinteknikbolaget Elekta släpper preliminära siffror för det tredje kvartalet. Dessa visar bland annat ett lägre rörelseresultat på cirka 375 miljoner kronor (468).
Elekta

Rörelsemarginalen var 10,4% (13,1). Ökade kostnader för logistik och komponenter hade en negativ påverkan med cirka 3%. Därutöver blev marginalerna även påverkade av lägre installationsvolymer än planerat.

Bolaget omsatte för cirka 3 600 miljoner kronor (3 581), vilket motsvarar en minskning på 3% i konstant valuta.

Enligt Factset låg analytikerkonsensus för omsättningen på 3 894 miljoner kronor medan konsensus för rörelseresultatet låg på 556 miljoner kronor.

”Efterfrågan på Elektas produkter för precisionsdriven strålbehandling fortsatte att vara stark under kvartalet, drivet av Europa och återhämtning på flera tillväxtmarknader som Egypten och Indien”, heter det.

Bruttoorderingången uppgick till cirka 4 400 miljoner kronor (3 954), en ökning på 8% i konstant valuta.

Kassaflödet efter löpande investeringar var cirka 190 miljoner kronor (496).

”Jag är nöjd över att kunna rapportera en god ordertillväxt för vårt tredje kvartal och vi ser en fortsatt stark efterfrågan med flera stora upphandlingar. Pågående globala utmaningar i leverantörskedjan fortsatte dock att påverka vår omsättning och våra marginaler negativt. Vi förväntar oss att de höga komponent- och logistikkostnaderna kommer att normaliseras mot andra halvan av 2022. Jag är fortfarande övertygad om att det växande globala behovet av cancervård kommer att stöda en fortsatt tillväxt och investeringar i precisionsdriven strålbehandling”, kommenterar VD Gustaf Salford.

Bolaget kommer anordna en telefonkonferens klockan 14.30 idag.

Definitiv rapport kommer den 24 februari.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.