Europas börser backar

De ledande Europabörserna rör sig nedåt på måndagen, tyngda av Wall Street som under fredagskvällen föll tillbaka sedan marknaden låtit de senaste FED-signalerna sjunka in. Londonbörsen håller i dag helgstängt vilket bidrar till en lugnare handelsdag.

Federal Reserve-ordföranden Janet Yellen sade vid sitt efterlängtade anförande i Jackson Hole att skälen för att vidta en räntehöjning har stärkts under de senaste månaderna, i ljuset av en fortsatt robust utveckling på arbetsmarknaden och utsikterna för den ekonomiska aktiviteten och inflationen.

Efter den senaste tidens hökaktiga uttalanden från andra Fed-medlemmar hade dock marknaden räknat med ett tydligare budskap från ordföranden, noterade SEB-ekonomen Mattias Brunér. Räntorna och dollarn backade initialt efter anförandet, och det var istället ledamoten Stanley Fischer som gav den hökaktigaste signalen.

Fischer sade att en räntehöjning rycker allt närmare och att det är möjligt att den kommer i nästa månad. Han uteslöt heller inte möjligheten för två höjningar under hösten.

Sannolikheten enligt marknadsprissättningen steg till 36 procent för att Federal Reserve höjer styrräntan vid det kommande mötet i september, upp från 21 procent på fredagsmorgonen, enligt CME Group.

Stort fokus kommer nu att ligga på amerikanska sysselsättningsrapporten på fredag.

Bland Stoxx 600 sektorindex noteras idel nedgångar med fordonsrelaterat som svagaste sektor med ett nedställ på 1,1 procent.

I fordonssektorn backade Volkswagen 1,5 procent och Daimler var ned 1,4 procent.

Franska verkstadsbolaget Alstom avancerade 2,9 procent efter att ha fått en order värd 1,8 miljarder euro på 28 höghastighetståg till amerikanska Amrak.

Brentoljan var ned omkring 1,5 procent, tyngd av stigande förväntningar på höjd ränta i USA, vilket i förlängningen kan ge en starkare dollar och därmed skapa press på oljepriset.

I sektorn var Royal Dutch Shell ned 0,6 procent.

Stålbolaget ArcelorMittal utvecklades svagt med en nedgång på 3,4 procent.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.