Fin vinst i skolaktien

Duroc
Rekommendation: Köp
Startkurs: 22,90 kronor
Slutkurs: 27,70 kronor
Utveckling: +21,0 procent
OMXSPI: +5,3 procent

RÄTT Industrikoncernen Duroc fick för ett år sedan förnyat förtroende. Bolaget hade då nyligen förvärvat International Fibres Group, ett miljardbolag som därmed blev Durocs nya kärnverksamhet. Affärsvärlden gillade lågt värderade vinster på p/e 10 i kombination med en bra huvudägare och ledning.

Aktien utvecklades riktigt starkt och var som mest upp nära 60 procent. Rekommendationen låstes när vi i oktober upprepade köprekommendationen. Då var aktien upp 21 procent mot börsens 5 procent. Duroc har fortsatt att stärka fiberverksamheten med ett förvärv av belgiska Bonar Agro.

Engelska Skolan
Rekommendation: Köp
Startkurs: 65,25 kronor
Slutkurs: 78 kronor
Utveckling: +19,5 procent
OMXSPI: +5,3 procent

RÄTT Internationella Engelska skolan är ett välskött kvalitetsbolag med solid historik. Hotet om vinsttak i välfärden hade skapat en omotiverat stor rabatt i aktien för ett år sedan.

Aktien började repa sig under våren och steg stadigt under året i takt med stabila rapporter och godkända ­skolansökningar. Riktkursen 78 kronor nåddes redan den 12 oktober och summe­rade uppgången till 20 procent, väl över börsens 5 procent.

Efter kursrekordet 86 kronor i januari är aktien åter på vår riktkursnivå, 78 kronor. Anette Brodin Rampe till­träder som ny vd 1 mars.

Fiskars
Rekommendation: Köp
Startkurs: 19,89 euro
Slutkurs: 25 euro
Utveckling: +25,7 procent
OMXSPI: +5,7 procent

RÄTT I Helsingforsnoterade konglomeratet Fiskars såg Affärsvärlden dels betydande förbättringspotential i porslins-, glas- och heminredningsdelen Living. Dels fanns, utöver en minskande storpost i verkstadsbolaget Wärtsilä, stora dolda värden i balansräkningen, inte minst i egen skog och mark.

Aktien fick köpråd med en riktkurs på 25 euro, motsvarande ett konservativt värde på Fiskars delar.

Riktkursen nåddes den 10 januari i år. Då var de första nio månadernas jämförbara ebita-resultat upp med 18 procent. Rådet gav en kursavkastning på knappa 26 procent (i euro, exklusive utdelning).

Global Health Partner
Rekommendation: Köp
Startkurs: 11,55 kronor
Slutkurs: 8,48 kronor
Utveckling: –26,6 procent
OMXSPI: +1,6 procent

FEL Vårt köpråd från förra året med en investering i sjukvårdsföretaget Global Health Partner var inte lyckat. Aktien inledde visserligen positivt och nådde i april 14,60 kronor, bara en ynklig krona under vår riktkurs på 15,60 kronor.

Tyvärr vände aktien där­efter ner med besked. Under våren och försommaren ­rasade aktien till niokronorsnivån och där har den legat kvar.

Den kanske viktigaste förklaringen till den tröga kursutvecklingen är en kraftig lönsamhetsförsämring i den nordiska verksamheten.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.