Fortsatt fest för Fintech
I veckan kom det uppgifter om att Första AP-fonden och AMF investerar sammanlagt 195 miljoner kronor i det svenska betalteknikföretaget Izettle.
– Vi ser fram emot att följa Izettle på närmare håll framöver, säger Anders Oscarsson, ägaransvarig och aktiechef på AMF.
Även mindre kända Behaviosec – med fokus på it-säkerhet för bland annat banker – har precis tagit in 140 miljoner kronor i nytt riskkapital från tre tunga investerare.
En av dem är amerikanska Trident Capital Cybersecurity, en gigant i branschen, som är baserad i San Mateo i Silicon Valley. Nederländska ABN Amro och Cisco Investments finns också med bland Behaviosecs nya ägare.
– Beteendebiometri är hett, och vi är det bolag som har kommit längst med den teknologin. Därför har vi kunnat vara strategiska i vårt pengaanskaffande, säger marknadschef Johan Dalnert, som är mycket nöjd med bolagets nya delägare.
Izettle och Behaviosec är inte ensamma om att ha tagit in nytt kapital det senaste året. Under 2017 investerades totalt 1,2 miljarder dollar motsvarande 10 miljarder kronor, i techbolag i Sverige. Totalt gjordes 442 finansieringsrundor. Det visar en kartläggning som det svenska riskkapitalbolaget Industrifonden gjort. Motsvarande siffra 2016 var 1,6 miljarder dollar – men då ingick en jätteinvestering i Spotify. Om den räknas bort bjöd förra året på en rejäl kapitalökning.
– Det som gör många svenska techbolag unika är kombinationen av sofistikerade produkter med stark varumärkesförståelse och ett tidigt fokus på internationell tillväxt, säger Björn Bergström, investment manager på Industrifonden.
Björn Bergström pekar även på att Sverige, efter flera internationella framgångar, har ett moget ekosystem med grundare och affärsänglar med erfarenhet av att ta svenska startuper ut i världen.
En rapport gjord av den brittiska affärsängeln Gil Dibner pekar i samma riktning. Sverige är en av Europas mest aktiva techmarknader, strax efter Storbritannien, Israel, Tyskland och Frankrike. Jämfört med andra nordiska länder ligger Sverige mycket längre fram. I synnerhet när det gäller fintech, som är den sektor som lockar mest kapital till Sverige.
– Vi har hög grad av digitalisering och ett spritt användande av bank-id samt ett sunt ifrågasättande av de finansiella tjänster som vi använder i dag. Små och medelstora företag lär sig också att hitta nya lösningar för hantering av allt från redovisning till finansiering, säger Elisabeth Thand Ringqvist, styrelseledamot i Swedish Fintech Association.
Detta betyder, enligt Elisabeth Thand Ringqvist, att Sverige har potential att bli en världshubb för fintech. Men vi är inte där ännu, påpekar hon.
Även om Sverige ligger långt fram, är det en bra bit kvar innan det investeras lika mycket per capita som i USA på fintech.
– Enligt en färsk rapport från Handelshögskolan så leder Sverige mätt i kapital när det gäller fintechbolag per capita. Dessa siffror är dock ordentligt dopade av några riktigt stora företags finansieringsrundor. Enligt en jämförelse från Citibank så var investeringarna dubbelt så stora per capita i USA i fintech, säger Elisabeth Thand Ringqvist.
Enligt sammanställningen som Gil Dibner gjort ligger Sverige tvåa per capita i Europa, näst efter Israel.
Andra sektorer som väcker intresse bland investerarna på den svenska marknaden är gaming och underhållning.
Även globalt rapporteras det om rekord- och toppnivåer för finansieringen till nystartade techbolag. Enligt Björn Bergström på Industrifonden är det flera saker som driver marknaden.
– De senaste årens globala hajp kring startuper, och att investerare som söker en hög avkastning har haft få alternativ givet de låga räntorna, säger han.
Förra året uppges investerat kapital ha landat på den högsta nivån sedan rekordåren strax före millennieskiftet.
Carl Fritjofsson, delägare i svenska investmentbolaget Creandum, är baserad på kontoret i San Francisco. Creandum är bland annat delägare i Spotify. När han blir tillfrågad om vad det talats om i Silicon Valley under förra året, nämner han bland annat det stora antalet ICO:er som ägde rum i USA förra året.
ICO är en metod där företag använder blockkedjeteknik för att skaffa kapital, från privata och institutionella investerare.
– Under delar av året så verkade det inte finnas någon höjd på alla galna ICO:er. Som tur var blev denna marknad något mer rationell mot slutet av året, säger han.
Just nu finns det, enligt Carl Fritjofsson, väldigt många spännande projekt inom blockchain.
– Gemensamt för dessa är dock att det är i en otroligt tidig fas och det råder ännu mycket osäkerhet kring vilka av dessa applikationer som kommer att fungera.
Ett annat hett område bland investerarna i Kalifornien är artificiell intelligens, men även dessa bolag befinner sig i ett tidigt skede.
– Vi har sett många som haft stark övertro på hur snabbt ai kan ersätta människan, men i realiteten så kräver de flesta produkter fortfarande mänsklig input för att fungera.
Även fintech är en global trend. Creandum har under året investerat i en rad fintechbolag, bland annat Billie, Taxfix, Bokio, och Tide.
Vad förväntar du dig av 2018?
– Att vi ser nya spännande framsteg inom självkörande fordon och mixed reality. Det är två fantastiskt stora plattformsskiften som kommer att förändra samhällen, konsumentbeteenden och hur vi fundamentalt interagerar med teknik, säger Carl Fritjofsson.
Beteendemässig biometri
Behaviosecs teknik används för att identifiera användare genom så kallad beteendemässig biometri. Det innebär att människor identifieras utifrån hur de exempelvis hanterar tangentbordet, musen och mobiltelefonen. Bland kunderna märks ett stort antal banker, men även USA:s försvarsmakt.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.