General Accident/Commercial Union: Vinnare går ihop

Den senaste försäkringsaffären i Europa, mellan CommercialUnion och General Accident, är ovanlig i två avseenden. Den ärren och rak och den sammanför två vinnare.

När Pehr Gyllenhammar tillträdde som chef för Skandia 1965 komhan till ett bolag som var alldeles färskt. Visserligen hadeSkandia funnits som juridisk enhet i över hundra år. Men bolagetvar länge litet. Det blev riktigt stort först genom enkedjefusion där sista steget var samgåendet med Thule, till varsfunkisinspirerade huvudkontor på Sveavägen i StockholmSkandialedningen också flyttade.

Under tre decennier från början av 1960-talet var den svenskaförsäkringsbranschens struktur ganska oförändrad. När Valandslog sig ihop med några mindre konkurrenter och bildade Wasa vid1980-talets slut gick startsignalen för nästa våg i branschensomstrukturering. Den har dock kommit igång på allvar först underde senaste två åren. Ansvar räddades från konkurs genom en affärmed läkarförsäkringsbolaget Salus, S-E-Banken köpte Trygg-Hansaoch så kom härom veckan storfusionen mellan Länsförsäkringar ochWasa.Det är inte någon unik svensk företeelse. Ute i Europa skersamma process. Det har inte minst märkts under hösten ochvintern. Titta bara på listan över antalet uppköp och fusionerhär intill.

HALVMESYRER OFTASTDe flesta av dem är krångliga konstruktioner, där en bank köperett försäkringsbolag eller där två bolag i olika länder gårsamman. Sådana upplägg blir ofta halvmesyrer. När bolag går ihopöver bransch- och nationsgränserna går det inte att spara likamycket som när två försäkringsbolag i samma land slår ihop sinaverksamheter – detta eftersom de dubbleringar som försvinner ärså få.

Försäkringsdirektörerna vill hellre bygga imperier än att görade rationaliseringar som krävs så att bolagen kan klarakonkurrensen från banker och nischbolag som Dial och Volvia.Bankerna och nischbolagen har tagit växande marknadsandelar påsenare år, eftersom de har billig distribution (bankkontorrespektive telefon, direktmedia och internet) som gör att de kanöverleva lättare i en miljö med fallande premier. Det är ocksåofta fråga om defensiva affärer, där andra rangens bolag finnervarandra. Offensiva fusioner är det ont om. Samgåendet mellanLänsförsäkringar och Wasa förenar två tjänstemannastyrda bolagdär den ena har missat liv- och pensionsmarknadens framväxt ochdär den andra fortfarande slickar såren efter det tidiga 1990–talets missgrepp inom finansiering och fastigheter.

INGET DÖDKÖTTFörra veckans samgående mellan de båda brittiska bolagenCommercial Union och General Accident är av en annan sort. Detär två vinnare som går ihop. Inget av bolagen har särskiltmycket dödkött i sina organisationer och båda har undvikitextremt konkurrensutsatta marknader som motorförsäkring ochhemförsäkring. Commercial Union har dessutom en stor del av sinverksamhet i Kontinentaleuropa.

Den nya koncern som Pehr Gyllenhammar blir ordförande för, medaustraliern Bob Scott som VD, blir ett av Europas 10 störstaförsäkringsbolag, med premieintäkten fördelad ungefär likamellan sak- och livförsäkring.

Trots att det rör sig om välskötta företag räknar den nyakonstellationen, kallad CGU, med att 5.000 av totalt 53.000anställda måste sluta. Det skall ge kostnadsbesparingar på tremiljarder kronor årligen från år 2000.

Att två så pass effektiva bolag ändå väljer att gå samman föratt få ned sina kostnader ger en indikation på den utmaning somväntar de bolag i Europa som inte drivs lika rationellt. Även omGeneral Accident har en mindre verksamhet här i landet, med basi Sundsvall, betyder affären föga för den svenskaförsäkringsmarknaden. Men den visar alltså vilken väg detraditionella bolagen måste gå.

Om de inte vill se sina marknadsandelar och premieintäkteråderlåtas av banker och nischbolag måste de ständigt trimma sinaorganisationer – något som är svårt då försäkringsbolagen ärtrögrörliga strukturer – samtidigt som de behöver göranysatsningar på IT och marknadsföring.

En del bolag har styrkepunkter som gör att de kan kompenserakonkurrenstrycket på traditionell sakförsäkring. Folksam har sintrygga bas i kollektiva försäkringslösningar åt facketsmedlemmar medan Skandia har sin blomstrande internationellasparrörelse AFS. Men trots det måste alltså bolagen spara hårt isina organisationer.

NÄST STÖRSTA AFFÄRENStoraffärer med försäkringsbolag i Europa 1997-98.

Köpare Objekt Värde, mrd krKöpare Objekt Värde, mrd krZürich BAFS 1) 300Commercial Union 2) General Accident 2) 195Allianz AGF 80Credit Suisse Winterthur 68AGF Worms 43Prudential Scottish Amicable 37Aegon Providian 28ING Equitable of Iowa 17S-E-Banken Trygg-Hansa 17Guardian Royal Exchange PPP Healthcare 7Länsförsäkringar Wasa 3,5Noter: 1) Bolagen Eagle Star o Allied Dunbar 2) FusionKälla: Acquisitions Monthly, m fl

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.