Guide: Techjättarna bekänner färg – riskerna och förväntningarna
Nasdaq har tagit sig tillbaka till rekordnivåer, och Magnificent Seven – de sju största amerikanska teknikbolagen – bär fortsatt en stor del av börsvärderingarna. Inför rapportsäsongen är förväntningarna höga, frågan är vilka som pallar trycket.
Johan Söderström, förvaltare av SEB:s teknikfond, guidar oss inför den stundande rapportsäsongen.

Apple – moget bolag i motvind
Apple har fortfarande en solid affär med hög lönsamhet och stark konkurrensposition, menar Söderström.
“Alla som har möjlighet tror jag äger en iPhone, men det är samtidigt problemet. Det är en välpenetrerad marknad och de har inte någon större volymtillväxt längre”, säger han.
Samtidigt har bolaget tappat marknadsandelar i Kina. Valutamotvind och brist på produktnyheter tynger också.

“Och på det har vi tullar och Donald Trumps prat om att iPhones ska tillverkas i USA. Totalt tycker jag att Apple ser lite oinspirerande ut. Förra kvartalsrapporten var lite sisådär. Och jag förväntar mig något liknande även det här kvartalet.”
Finns det inte ändå potential i tillväxtmarknader?
“Jo, det stämmer ju. Indien är en marknad de har förväntningar på vet jag. Det är en positiv drivkraft. I och med att folk får det bättre i emerging markets så växer medelklassen och fler skaffar iPhones.”
Samtidigt är livslängden för en iPhone längre idag och andrahandsmarknaden ökar.
“Jag har aldrig köpt en ny iPhone. Jag köper begagnat från Swappie eller liknande. De nya modellerna är inte så mycket bättre”, säger Söderström.
Vad skulle Apple behöva göra för att väcka köplusten igen?
“Jag hade ju hoppats att Apple skulle komma med någonting nytt inom AI. Att Siri skulle släppas med en riktigt bra AI-funktionalitet. Men de har inte riktigt fått det på plats än.”
Sammantaget tycker Johan Söderström att bolagets värdering i förhållande till tillväxten är negativ.
“Kanske framför allt på lång sikt. Jag gillar bolaget och jag använder produkterna. De är lönsamma, stabila. Väldigt duktiga på att producera hårdvara. Men inte så spännande”, säger han.
Apple rapporterar 31 juli.
Microsoft – stabil pjäs
Microsoft har haft viss motvind. Bolaget har investerat tungt i AI och datacenter, samtidigt som molndelen – Azure – tappade fart förra året.
“Tillväxten var fortfarande hög men lägre än man hade hoppats på. Den kombinationen var negativ för Microsoft”, säger Söderström.
Men sedan årsskiftet har Azure börjat accelerera igen.

“Och hela bolaget växer fortfarande 15% och det måste jag säga är imponerande”, säger han och fortsätter:
“De guidar för att trenderna ska fortsätta på samma vis det här kvartalet. Jag tror att de kommer att fortsätta leverera. Allt annat vore en negativ överraskning.”
Ett litet riskmoment är att efterfrågan på mjukvara generellt har blivit svagare. Microsoft investerar fortsatt stort i infrastruktur – men i något lugnare takt framöver.
“Det är ett jättestort bolag. Det är omöjligt för dem att växa lika fort som ett litet bolag som fått luft under vingarna. Men det är en väldigt stabil pjäs som går bra.”
Microsoft rapporterar 30 juli.
Amazon – AWS behöver vända uppåt
I ett klimat av tullar, konsumentsvaghet och politisk oro kan Amazon bli en nagelbitare. Bolaget rapporterade ett blandat första kvartal, men levererade bra på e-handelssidan i förhållande till förväntningarna.
“Och de har en ledning som har jobbat på att förbättra lönsamheten”, säger Söderström.
Däremot var tillväxten i molntjänsten AWS en besvikelse. Amazon är störst i världen på cloud, dubbelt så stora som tvåan Microsoft.

“Där saktade tillväxten in. Man signalerade att den ska ta fart till det här kvartalet. Det kommer att bli en viktig punkt att titta på.”
Söderström tror dock att bolaget har hittat rätt spår.
“Jag är optimist vad gäller Amazon. Jag tror att det kommer att fortsätta gå hyggligt bra.”
Amazon rapporterar 31 juli.
Alphabet – AI utmanar annonsaffären
Google, eller Alphabet, levererade en stark rapport för Q1 och Söderström väntar sig ett liknande utfall den här gången.
Bolaget är fortfarande djupt beroende av intäkter från sökannonser. Det är en lönsam modell, men samtidigt utsatt.
“Risken är att om folk börjar använda AI-sök, typ ChatGPT, för att hitta information om produkter och tjänster som man är intresserad av, kan det ta marknadsandel av traditionella Google-sök.”
AI-utmanarna säljer ännu inga annonser – men det lär förändras, menar han.

“Vad kan det göra med Googles kommersiella sökbusiness? Det är folk oroliga för”, säger Johan Söderström.
Alphabet svarar offensivt, med bland annat Gemini och AI Overviews integrerat i sök.
“De är på gång där med AI. Jag tror att de kommer att kunna försvara sin sökbusiness på ett bra sätt.”
Bredden i Alphabets affär – Youtube, moln, Waymo (självkörande fordon) – är en styrka.
Ett riskmoment framåt är att en rättsprocess i USA kan leda till att Google förlorar sin position som förvald sökmotor i Apple-enheter.
“Det väntas komma ett beslut i augusti. Förväntningarna är att det inte blir någon katastrof, men det är en risk man måste bevaka”, säger Söderström.
Alphabet rapporterar 23 juli.
Meta – AI-effektiviseringarna bär frukt
Under 2021 införde Apple en ny integritetspolicy som kraftigt begränsade Metas möjligheter att spåra Apple-användare. Som en följd blev Metas annonser mindre träffsäkra, vilket ledde till att företaget utvecklade en alternativ metod – en ”work-around” – för att samla in tillräcklig användardata utan att använda tidigare tracking-teknik.
“Genom avancerad AI har Meta sedan dess åter kunnat optimera sina annonskampanjer till samma höga effektivitet som tidigare”, säger han och fortsätter:
“Det har man lyckats bra med. Numera använder man inte bara AI för att att placera annonser på ett bra sätt utan även för att automatiskt skapa annonser”, säger Söderström.

Bolaget har levererat flera starka kvartal och Söderström ser fortsatt potential, även om kostnadssidan måste hållas under kontroll.
“Ett riskmoment är att Zuckerberg verkligen gillar att investera i ny teknik och har haft en del projekt som har dragits med förluster. Nu har man svängt om lite grann till mer AI och det är nog lättare att se avkastning på de investeringarna.”
Samtidigt kan det väga på lönsamheten.
“Men de borde kunna fortsätta leverera”, säger han.
Meta rapporterar 30 juli.
Nvidia – ohotad
Nvidia är i centrum för AI-boomen – och ingen är i närheten av deras dominans på GPU (grafikprocessor)-marknaden.
“De är ungefär lika dominanta på GPU som Google har varit inom internetsök”, säger Söderström.
Efter tidigare kapacitetsproblem har leveranserna börjat hinna i kapp efterfrågan. Samtidigt växer oron för att investeringstakten i datacenter kan mattas av när de största modellerna redan är tränade.

Men nya AI-modeller som kräver mer kraft vid användning förändrar spelplanen.
“De resonerande AI-modellerna har blivit väldigt bra och populära. Dessa drar mer datakraft och det är positivt för Nvidia.”
En risk är att aktien redan har prisat in stora framtida vinster.
“Risken är att förväntningarna har ökat på kort sikt.”
Och konkurrensen från Kina?
“Ja, när det gäller avancerade processorer så är Nvidia rätt ensamma. Kineserna är hämmade av att de inte får tillgång till den mest avancerade tekniken. De ligger ett antal år efter.”
Nvidia rapporterar 27 augusti.
Tesla – ifrågasatt tillväxt
Förtroendet för Tesla dalar, kanske främst på grund av grundaren Elon Musks kontroversiella uttalanden och tidigare inblandning med Trump.
Tesla är fortfarande stora inom elbilar – trots att kinesiska BYD har gått om – men tillväxttakten har mattats av. Försäljningen sjunker, konkurrensen ökar och framtidsprojekten, som Robotaxi, har ännu inte skalats upp.
“Musk brukar vara rätt aggressiv och trissa upp förväntningar. Det är en utmaning att leverera mot de förväntningarna senare. Trenderna just nu är rätt svaga.”
Eventuella nedskärningar i amerikanska klimatsatsningar i Trumps nya budget kan också slå mot bolaget.

“Jag vet inte hur det kommer att slå, men det är ju inte positivt för Tesla.”
Samtidigt är Söderström inte beredd att räkna ut bolaget.
“Jag tror inte på någon konkurs. Jag tror inte man ska underskatta Musk och Tesla heller, utan de har gjort något väldigt bra.”
Men han äger inte aktien själv – och planerar inte att göra det heller.
Tesla rapporterar 23 juli.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.