H&M rusar med 10 procent

H&M steg kraftigt efter sin delårsrapport.

Stockholmsbörsen öppnade uppåt på torsdagen i spåren av att USA och Kina preliminärt är överens om en vapenvila i sin handelsdispyt inför mötet mellan Donald Trump och Xi Jinping vid G20-mötet i helgen.

Vid 10-tiden var det svenska storbolagsindexet OMXS30 upp 0,9 procent till nivån 1.619. Aktier för 2,4 miljarder kronor hade då bytt ägare via Stockholmsbörsen.

Den något minskade oron för handelskonflikten gav visst stöd åt de ledande indexen på kontinenten. Exempelvis hittades det tyska DAX-indexet 0,7 procent högre.

H&M:s delårsrapport på torsdagsmorgonen visade ett kvartalsresultat som var helt i linje med förväntningarna men där bolaget också skriver om en “mycket god” start på försäljningen av sommarkollektionen och att nettoomsättningen under juni bedöms öka med 12 procent. Aktien avancerade 10 procent och tog med det en solklar topposition inom storbolagsindexet OMXS30.

Bland storbolagen återfanns de cykliska bolagen SSAB och Hexagon i toppen som båda steg nära 2 procent. Angående Hexagon har vd:n Ola Rollén frikänts även i högre norsk instans angående anklagelser om insiderhandel.

Storbankerna steg mellan 0,5 och 1,1 procent.

Sämst gick det för medicinteknikbolaget Getinge som försvagades nära 2 procent. Bland mer defensiva papper var vidare hygien- och hälsobolaget Essity ned 0,6 procent och teleoperatörerna tappade 0,3 till 0,6 procent.

Bussbolaget Nobina släppte sin rapport för månaderna mars till maj. Nettoomsättningen steg med 16,9 procent och rörelseresultatet uppgick till 152 miljoner kronor (114). Aktien lyfte nära 9 procent.

Återvinningsbolaget Recyctec meddelade att kraftiga störningar och förseningar i inleveranser av avfallsråvara föreligger. Aktien föll 13 procent.

Det First North-listade bolaget Hoylu har fått en order från Ford Motor och aktien steg 4 procent.

På rekommendationsfronten har Affärsvärlden i sin senaste utgåva satt rekommendationen köp på Björn Borg och aktien svarade med en uppgång om drygt 5 procent.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.