Han lockar vinkännare till Sverige
Med en av de största vinkällarna i norra Europa var det kanske inte oväntat att PM & Vänner skulle få tre vinglas av Wine Spectator, något som kan översättas till vinlistornas svar på Guide Michelin. Frågan är om krögaren Per Bengtsson själv kunde ana det i början på 1990-talet, då han tog ett sabbatsår och reste till Bordeaux för ett kockjobb som skulle få honom att slippa ta studielån medan han pluggade till civilekonom.
Det var där och då vinintresset föddes, mitt i det franska Vin-Meckats hjärta – i Medoc och appellationen Margaux.
– Jag hoppade av skolan när jag kom hem. Eller, jag är fortfarande på ett studieuppehåll, som min gamla prefekt brukar påminna mig om. När jag fick smak på hur fantastisk restaurangvärlden kunde vara så gick jag aldrig tillbaka, säger Per Bengtsson.
Han öppnade PM & Vänner inte särskilt långt efter, och bestämde redan från början att de alltid skulle ha bra vin.
I år fyller restaurangen, som han driver tillsammans med Monica Carlsson, 25 år. Och för två år sedan fick stället sin första stjärna i Guide Michelin. Så det passade extra bra att en av världens mest ansedda vinmagasin, Wine Spectator, i år skulle belöna restaurangen med deras finaste utmärkelse: Tre vinglas.
– Vi är ensamma och först om att få det i Sverige. Och i hela Skandinavien är det bara danska restaurangen Geranium vi delar det med.
Per Bengtsson refererar till den ansedda kocken Rasmus Kofoeds restaurang i Köpenhamn med tre stjärnor i Guide Michelin.
Bengtsson tillhör ett celebert sällskap av stora kocknamn som Thomas Keller och Alain Ducasse när han hämtar hem Wine Spectators Grand Award.
Det är också belöning efter ett strategiskt arbete av krögaren och hans chefsommelier Rubén Sanz Ramiro och flera i teamet. Tillsammans har de köpt in buteljer och budat på vinauktioner för att bygga upp en kvalitativ källare. Även tidigare medarbetaren Andreas Larsson, världsmästare i sommellerie 2007, har dragit sitt strå till stacken. Det var han som från början fick upp ögonen för en samarbetspartner under en mottagning i New York – det lilla champagnehuset Dhondt-Grellet.
På den årliga tillställningen med generalkonsul Leif Pagrotsky och Visit Sweden som värdar får Per Bengtsson vara reklampelare för Sverige som gastronomiskt resmål.
– Jag är väldigt tacksam över deras engagemang. Detta är en fantastisk möjlighet för oss och dem och för svensk gastronomi. Vi blir mer och mer en destination som attraherar gastro-turism. Nu får jag frågor om Fäviken [med två stjärnor i Guide Michelin, red anm] och Magnus Nilsson. Så var det inte för tjugofem år sedan, säger han.
För tre år sedan öppnade Per Bengtsson ett hotell. Tanken var att skapa en destination så att boendet i kombination med restaurangen blev en slags helhetslösning för långväga gäster.
Med alla vinturister och ”foodies” som nu vallfärdar till Växjö – hur gör de för att hålla fötterna på marken och fortfarande vara omtyckta på bygden?
– Vi vill fortfarande vara en lokal angelägenhet. PM började som Växjöbornas restaurang och det är vi fortfarande. Folk som kommer utifrån vill höra den småländska dialekten som en ljudmatta i bakgrunden och se att lokalbefolkningen är där och äter, säger han.
– De har stöttat oss i alla år och det är oerhört viktigt. Och jag vill ju själv som gäst inte äta på ett ställe där det bara är turister.
Av: Anna Norström
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.