Inför millennieskiftet: Kreuger på hal is
Måndag f.m. den 28 april har Svenska Tändsticks AB styrelsevarit samlad i Stockholm och därvid beslutat den mestomfångsrika finansaffär, som något svenskt bolag någonsinföretagit. Aktiekapitalet skall genom nyteckning till 125% ökasfrån 90 till 180 mill. kr. på villkor som närmare återfinnas påannat ställe i dagens nummer. Bolaget ökade som bekant inovember 1922 sitt aktiekapital från 45 till 90 mill. kr. tillen kurs av 120 närmast för att likvidiera talrika uppköp avtändsticksfabriker i Europa, vilka under hand redan förut hadeblivit verkställda. Nästa steg på utvecklingen blir bildandet ioktober 1923 av International Match Corporation, till vilket detsvenska bolaget mot likvid av nominellt c:a 15 mill. doll. iaktier överlät ett stort antal tändsticksfabriker i Europa.Ivar Kreuger nådde under 1920-talet en ställning som ingen haftföre honom i svenskt näringsliv, och som kanske ingen annanheller kommer att få. Han byggde upp sig i hela västvärlden.Redan före krigets slut köpte Tändsticksbolaget alla fabriker iNorge och några i Finland, och 1921 behärskade Tändsticksbolagetnästan alla viktiga europeiska marknader. Men Kreuger hadeanledning att oroa sig.Den ryska revolutionen överlevde, och kommunisterna skulle förreller senare få fart på sina gamla tändsticksfabriker och dumpatändsticksaskar på utlandsmarknaderna i sin jakt på valuta. IItalien skyddades industrierna av monopol, och några avföretagen var potentiella konkurrenter och prispressare. Det varbara en tidsfråga innan den japanska industrin, som lagt undersig de gamla svenska marknaderna i Asien, skulle dyka upp iEuropa.
Ständigt före
Tändsticksbolaget hade svårt att betala räntor och amorteringarmed överskott från rörelsen. Det behövdes en kraftig internomstrukturering och rationalisering för att pressa kostnader,och det var nödvändigt med fortsatta köp av konkurrenter för atttrygga större marknader och försäkra sig mot prisras. BrodernTorsten hade övertalats att rycka in i Polen, där han lyckadessammanföra och rationalisera 19 fabriker samt tecknamonopolföretag med polska regeringen 1925. Det skulle bli enkostsam historia.I både Italien och Japan köpte Tändsticksbolaget småkonkurrenter och förhandlingar fördes med Ryssland. Så kom idénmed att köpa monopol. I Japan kontrollerade Kreuger snart 2/3 avproduktionen, i Italien förvärvades 16 företag som slogs samman,och i England bildades British Match Corporation. De s.k. legalamonopolen förvärvades i några mindre länder, och i Frankrikefick Tändsticksbolaget marknadsförmåner mot ett stort dollarlån.
Betrodd
Kreuger hade lyckats bygga upp en sådan ställning påaktiemarknaden att han kunde emittera aktier till överkurs,precis som senare tiders finansmän, och han hade en mycketbetrodd ställning på den amerikanska kapitalmarknaden, vilkethan utnyttjade om och om igen. Han förmedlade storaobligationslån till länder i hela Europa och hoppades inte barafå goda tändsticksaffärer utan också göra vinster på dessa lån.Men av alla statslånen som han lämnade blev det egentligen baradet franska lånet som blev en hygglig affär, resten blevbelastningar. Ivar Kreuger kom aldrig ovanpå i sitt finansspel.För varje år närmade sig katastrofen, och finansmannen tvingadesgöra allt större och vidlyftigare finansaffärer. Vi återkommertill det dramatiska slutet.
BILDTEXT: Ivar Kreuger nådde en unik ställning i svenskt näringsliv.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.