Ingves nya räntebesked

Klockan 9.30 på torsdagsmorgonen lämnade Riksbankens Stefan Ingves besked om räntan.
Ingves nya räntebesked - ingves-700_binary_6982342.jpg

Riksbanken höjer reporäntan med 0,25 procentenheter till 0,00 procent (-0,25).

Enligt Infront Datas enkät väntade samtliga av tolv tillfrågade analytiker att Riksbanken skulle höja reporäntan med 25 punkter, till 0,00 procent.

Riksbanken ändrade senast reporäntan vid det penningpolitiska mötet den 19 december 2018, då den höjdes med 0,25 procentenheter till -0,25 procent.

Direktionen var oenig om räntebeslutet. Anna Breman och Per Jansson reserverade sig mot beslutet att höja räntan.

Breman anser att genom att vänta med att höja reporäntan i närtid ökar sannolikheten för att varaktigt behålla inflationen nära målet och det ökar även möjligheten att fortsätta med långsamma höjningar av reporäntan kommande år.

Breman föredrog en räntebana som indikerar en höjning under första halvåret 2020, under förutsättning att konjunkturen då har stabiliserats, och att räntan därefter höjs ungefär en gång per år under 2021 och 2022.

Jansson förespråkade en räntebana som indikerar att räntan höjs en bit in på prognosperioden, i ett läge då det kan antas att förutsättningarna för att klara inflationsmålet framöver ser lite bättre ut än för närvarande.

Riksbanken upprepar också att den ska köpa statsobligationer till ett nominellt belopp om sammanlagt 45 miljarder kronor från juli 2019 till december 2020, enligt beslutet från april.

Riksbankens räntebana har lämnats oförändrad, och efter en höjning nu väntas räntan ligga kvar på noll procent de närmaste åren.

Det framgår av Riksbankens nya prognos.

Svensk ekonomi har liksom ekonomierna i omvärlden gått in i en fas med lägre tillväxt. Avmattningen sker dock efter flera år med hög tillväxt och stark utveckling på arbetsmarknaden och innebär sammantaget att svensk ekonomi går från en konjunktur som varit starkare än normalt till ett mer normalt läge.

Det skriver Riksbanken i ett pressmeddelande i samband med räntebeskedet.

Beträffande inflationen i Sverige konstaterar Riksbanken att den har varit nära 2 procent sedan början av 2017. Efter en väntas nedgång under sommaren har den åter stigit till strax under 2 procent.

”Utvecklingen sedan det penningpolitiska mötet i oktober har på det hela taget blivit som Riksbanken förväntade sig. Konjunktur- och inflationsutsikterna är i stort sett oförändrade”, skriver Riksbanken.

Banken tillägger att med den expansiva politiken så bedöms konjunkturen bli balanserad under kommande år och förutsättningarna för en inflation nära målet även framöver bedöms också som goda.

Riksbanken är dock redo att anpassa penningpolitiken om utsikterna förändras.

”Förbättrade utsikter skulle motivera en högre ränta. Men om ekonomin istället skulle utvecklas sämre än väntat kan direktionen komma att såväl sänka reporäntan som vidta andra åtgärder för att göra penningpolitiken mer expansiv”, skriver Riksbanken.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.