Investmentbolag i motvind
Svolder har fått sitt namn efter platsen för ett sjöslag år 1 000. Och nog kan det lilla investmentbolagets aktieägare känna sig som om de har varit med om en batalj. Aktiekursen är efter en halvering det senaste halvåret tillbaka på samma nivåer som för sex år sedan.
En jämförelse med index är inte heller uppiggande. Svolder har brutet räkenskapsår med bokslut 31 augusti. I femårssammandraget framgår att aktiekursen i genomsnitt har gått upp med 11 procent per år, jämfört med 17 procent för Carnegies Småbolagsindex. Läggs utdelningarna till blir utfallet i stället 18 respektive 20 procent. Den relativa förbättringen beror på Svolders utdelningspolitik som gör aktien till en favorit hos stiftelser och andra som vill ha en stabil direktavkastning. Utdelningspolicyn säger att minst 5 procent av bolagets utgående substansvärde årligen ska tillföras aktieägarna i form av utdelning.
Svolder rapporterar i morgan (den 19 mars) hur det har gått de senaste tre månaderna, det vill säga december till februari. Substansvärdet redovisas veckovis på Svolders hemsida så rapporten lär inte bjuda på några stora överraskningar. Men några affärer verkar i alla fall ha gjorts under perioden. Då innehaven inte uppdateras på Svolders egen hemsida har vi tittat på hur portföljen ser ut hos SIS Ägarservice, som successivt registrerar alla kända innehavsförändringar. Kompletterat med Svolders flaggningsmeddelanden får vi fram portföljen i tabellen här intill.
Det största innehavet är fortfarande Beijer Alma, som svarar för drygt en tredjedel av portföljvärdet. Tillsammans med Acando och Beijer Electronics blir vikten nästan 60 procent. Övriga tio innehav svarar för resten av portföljen i fallande skala från Nolato till Trelleborg. Några kan knappast räknas till de små eller medelstora bolag Svolder normalt investerar i. Både Elekta och Saab är noterade på börsens storbolagslista. Svolder verkar ha sålt hela innehavet i spelbolaget Unibet, tillämpat osthyvelsmetoden på en del aktieposter, minskat i Beijer Alma och ökat i Xano. Summan av kardemumman blir, enligt våra beräkningar, att höstens nettoskuld på 43 miljoner kronor är borta och att bolaget i stället har en liten kassa.
Strategin att alltid ha en fullinvesterad aktieportfölj som kan belånas till som mest en tredjedel av värdet är otymplig. Belåning ger möjlighet till högre avkastning i goda tider. Men när börsen går åt andra hållet blir det tungt. I dag har Svolder ett börsvärde på drygt 420 miljoner kronor. Det är inte särskilt mycket. Särskilt inte som administrationskostnaderna på årsbasis ligger på runt 14,6 miljoner kronor. Fem anställda kostar och förvaltningskostnaden blir 3,5 procent på årsbasis med nuvarande börsvärde. Det är för dyrt.
Svolder har periodvis handlats med en premie, men i november handlades aktien med en investmentbolagsrabatt på 8 procent. I dag har rabatten vuxit till 19 procent. Med tanke på att bolaget bara investerar i börsnoterade bolag är det intressant att jämföra med Industrivärden, vars rabatt ligger runt 8 procent. Det ger utrymme för en viss återhämtning.
Blir rabatten för stor kan aktieägarna likvidera Svolder. Det finns inskrivet i bolagsordningen att frågan ska tas upp vid varje årsstämma. Nackdelen är att nästa stämma inte är förrän i november. Visst är rabatten stor och många av portföljbolagen billiga, men varför gå omvägen via Svolder? Vi ser ingen anledning. Den som vill ha en småbolagsfond kan hitta många billigare alternativ, den som vill ha en koncentrerad portfölj kan köpa själv. Rekommendationen för Svolder blir sälj.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.