Investmentbolag i motvind

Lilla Svolder har det motigt när börsen faller som en sten. Kostnaderna är höga, portföljen liten och strategin omodern. Dags att likvidera? Sälj

Svolder har fått sitt namn efter platsen för ett sjöslag år 1 000. Och nog kan det lilla investmentbolagets aktieägare känna sig som om de har varit med om en batalj. Aktiekursen är efter en halvering det senaste halvåret tillbaka på samma nivåer som för sex år sedan.

En jämförelse med index är inte heller uppiggande. Svolder har brutet räkenskapsår med bokslut 31 augusti. I femårssammandraget framgår att aktiekursen i genomsnitt har gått upp med 11 procent per år, jämfört med 17 procent för Carnegies Småbolagsindex. Läggs utdelningarna till blir utfallet i stället 18 respektive 20 procent. Den relativa förbättringen beror på Svolders utdelningspolitik som gör aktien till en favorit hos stiftelser och andra som vill ha en stabil direktavkastning. Utdelningspolicyn säger att minst 5 procent av bolagets utgående substansvärde årligen ska tillföras aktieägarna i form av utdelning.

Prenumerera

Detta innehåll kan läsas av dig som är prenumerant.

Har du redan ett konto? Logga in för att läsa vidare.

Dator, läsplatta och mobiltelefon.

Premium

  • Dagsfärska analyser och artiklar via nyhetsbrev
  • Magasinet digitalt eller hem i brevlådan
  • Över 500 aktieanalyser per år
  • Unika investeringsverktyg och portföljer
  • Färre annonser och en bättre läsarupplevelse
  • Och mycket mer
479 kr  / per månad

Vill du se fler alternativ? Läs mer här