IT-branschen i skamvrån
Sjuttio miljarder kronor. Så svindlande stor är värdeförlusten i Stockholmsbörsens IT-aktier under det senaste året. Det motsvarar ungefär kostnaden för att bygga fyra Öresundsbroar. Räknat från nedgången i början på mars 2000, då IT-haussen nådde sin klimax, har börsvärdet urholkats ännu mer.
Branschen lever
Men IT-branschen lever i allra högsta grad, visar Affärsvärldens årliga IT-rankning. Tillväxten uppgick till hela 26 procent förra året (16 procent exklusive Ericsson). Det är en väsentlig ökning jämfört med föregående år, då IT-bolagens omsättning steg med 14 procent.
Visserligen har framtidstron på den egna försäljningen dalat en smula hos bolagen, jämfört med förra året. Men aktieplacerarna har placerat hela branschen i skamvrån. Alla IT-aktier har mer eller mindre dragits över en kam även om det finns ett par undantag (läs mer på sidan 30). Klimatet för IT-aktier i gemen lär vara fortsatt skakigt under den närmaste tiden.
Fjolåret präglades framför allt av internetkonsulternas börsresa: från glimrande hausse till dyster källarstämning. Det senaste årets tillbakagång för IT-aktierna avspeglas också i Affärsvärldens generalindex. För ett år sedan svarade IT-branschen för 3,5 procent av vikten i Generalindex. Nu står IT för dryga två procent av det samlade börsvärdet. Det innebär en viktminskning med knappt 40 procent på ett år.
Utvecklingen för de olika delbranscherna skiljer sig kraftigt åt. Internetkonsulterna lyckades, trots genomklappningen under senare delen av året, växa med hela 143 procent. Övriga IT-konsulter ökade omsättningen med mer modesta sex procent. Det är en rejäl tillbakagång jämfört med föregående år då de traditionella IT-konsulterna växte med 26 procent. Bolagens intäkter och intjäning minskade bland annat på grund av minskad efterfrågan efter millennieskiftet, då många företag sköt upp sina IT-investeringar.
Mest dystert var det bland återförsäljarna som fick dras med nolltillväxt i fjol. Det är förvisso bättre än föregående år, då omsättningen för dessa bolag som helhet krympte. Orsaken var den minskade PC-försäljningen.
Men över lag växte alltså IT-sektorn. Fjolårets tillväxt slog emellertid hårt mot lönsamheten. Vinstmarginalen för hela IT-branschen uppgick till fyra procent, vilket är sämre än föregående år, men återigen är det stora variationer mellan de olika delbranscherna. De snabbväxande internetkonsulterna förlorade mest. Tilläggas bör att flera av dessa bolags resultaträkningar belastas av gigantiska engångsnedskrivningar av goodwill.
En annan snabbfotad delbransch, leverantörer av tele- och datakommunikation, lyckades dock höja den genomsnittliga vinstmarginalen år 2000. Bristen på ekonomisk information från utlandsägda bolag gör dock att de här siffrorna inte är helt tillförlitliga. Tele- och datakomleverantörerna har dock ett tufft år framför sig, då branschen lider av överkapacitet. Det medför prispress, vilket tär på marginalerna. Inte bara Ericsson utan även branschkollegor som Nortel och Lucent har tvingats dra i nödbromsen och lansera hårda sparpaket.
Konjunktur största hotet
Även bland teleoperatörerna stundar bistrare tider. Lönsamheten kommer sannolikt att bli lägre framöver på grund av att priset på såväl fast som mobil telefoni lär sjunka. Det beror dels på avregleringen av telemarknaden; dels på ökad konkurrens då antalet operatörer blivit fler. Dessutom är storleken på de framtida intäktsströmmarna från den tredje generationens mobiltelefoni högst osäkra.
En annan bransch som det gått knackigt för under fjolåret är de svenska programvaruföretagen, även om det är stor skillnad bolagen emellan. Utvecklingen av konjunkturen är avgörande för hur året kommer att gestalta sig för dessa företag.
En nedgång i konjunkturen har också seglat upp som det stora hotet mot bolagens fortsatta tillväxt, följt av brist på kompetent personal. I förra årets undersökning var bolagen mest oroade över personalbristen. Men Affärsvärlden hade då inte specifikt ställt frågan om oro för en konjunkturavmattning, eftersom detta då inte upplevdes som ett lika troligt scenario.
Ett annat orosmoln för i synnerhet konsulterna är Ericssons besparingsprogram. Telekomjätten ska drastiskt skära ned antalet konsulter. Konsulterna berörs både direkt och indirekt, genom att fler konsulter kommer ut på marknaden vilket ökar konkurrensen och ökar prispressen. Prisbilden kan försämras ytterligare om något av konsultbolagen skulle gå i konkurs.
Fallande priser är inte ett scenario enbart för konsulterna. Affärsvärldens undersökning visar att hela 68 procent av IT-bolagen spår ökad prispress i år.Företagsledningarna prioriterar i allt högre grad lönsamhet framför tillväxt.
Konsolidering väntar
38 procent av IT-företagen spår att vinsten ska öka med 20 procent eller mer i år. Jämfört med föregående års enkät tror bolagen på något lägre tillväxt. Majoriteten tror att årets omsättning kommer att öka med mellan fem och 20 procent.
Det kan jämföras med branschorganisationen EITO:s (European Information Technology Observatory) prognos som lyder på en tillväxt om 10,5 procent för hela den svenska IT-branschen i år.
I flera delbranscher väntar nu en konsolideringsvåg med sammanslagningar och även konkurser, vilket framgår av artiklarna på följande sidor.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.