8 augusti 2021 12:00

Japans väg från mirakel till ekonomisk öken

Japan har aldrig riktigt återhämtat sig efter den finansiella krisen i början av 1990-talet. Börsen och fastighetsmarknaden är långt från toppnivåerna som då nåddes. En stark kontrast mot Sverige som återhämtade sig snabbt från 1990-talets finanskris. Den ekonomiska politiken i landet har ifrågasatts. Och rivalen Sydkorea har gått om Japan i BNP per capita. Utmaningarna är stora i ett land med den största statsskulden i världen (över 250 % av BNP) och en av de snabbast minskande befolkningarna.

Med en stark valuta i ryggen startar japanska snåriga konglomerat ”keiretsus” i mitten av 1980-talet en uppköpsvåg USA. Det börjar i liten skala, men växer snabbt när teknikjätten Sony köper in sig i den amerikanska filmindustrin genom köpet av Columbia Pictures. I november 1989 förvärvar Mitsubishi en majoritetsandel i kapitalismens högborg: Rockefeller Center i New York. USA är i chock. Amerikanska tidningar börjar skriva om ett ”ekonomiskt Pearl Harbor” och varnar för en fullständig ”japanisering” av den amerikanska ekonomin.

I nationalekonomin får vi lära oss att Japan är överlägset oss för att landet har en högre investeringskvot än vi och att det är ett viktigt skäl till varför Japan har högre ekonomisk tillväxt

Prenumerera

Detta innehåll kan läsas av dig som är prenumerant.

Har du redan ett konto? Logga in för att läsa vidare.

Dator, läsplatta och mobiltelefon.

Premium

  • Dagsfärska analyser och artiklar via nyhetsbrev
  • Magasinet digitalt eller hem i brevlådan
  • Över 500 aktieanalyser per år
  • Unika investeringsverktyg och portföljer
  • Färre annonser och en bättre läsarupplevelse
  • Och mycket mer
479 kr  / per månad

Vill du se fler alternativ? Läs mer här