Kärnavfall sänkte Studsvik
För några år sedan ansågs kärnteknikföretaget Studsvik vara värt 2-3 miljarder kronor. En börsintroduktion var aktuell, men huvudägarna Atle och Euroventures Nordica sköt upp utförsäljningen. När Ratos och brittiska riskkapitalbolag 3i lade ett bud på Atle i februari ingick inte Studsvik. 3i får nämligen inte äga kärnteknisk verksamhet. För att budet ska gå igenom, vilket avgörs på dagens stämma, måste Studsvik delas ut till Atles aktieägare. I så fall debuterar Studsvik på börsens O-lista 4 maj, enligt tidsplanen.
Atles aktieägare får Studsvik till bokfört värde, 211 miljoner kronor. Vad har hänt med företaget som en gång betraktades som Atles guldägg? En storsatsning i Erwin i Tennessee, USA, har gått snett och kraftigt dragit ned värdet. Hösten 1997 offentliggjordes att Studsvik för 230 miljoner kronor skulle uppföra en världsunik anläggning för att komprimera lågaktivt avfall från kärnkraftverk. Genom att minska volymerna sänks kostnaderna för att slutförvara avfallet för Studsviks kunder, de amerikanska kärnkraftsbolagen.
Studsvik fick först problem med själva anläggningen. Den upphandlades som ett nyckelfärdigt projekt med all utrustning inkluderad. Men leverantören klarade inte sina åtaganden, projektet blev försenat och den tekniska kvaliteten bristfällig. Av detta har blivit en rättsaffär, som ska avgöras i skiljenämnd. Studsvik har begärt 33 miljoner dollar i skadestånd, leverantören har kommit med ett motkrav på 13 miljoner dollar.
Driftstarten blev heller inte lyckad. De tekniska problemen gjorde att anläggningen inte kunde gå för fullt. Dessutom har priserna för slutförvaring av avfall gått ned i USA. Under 1990-talet var priset 450-500 dollar per kubikfot. I dag är det nere i 325-350 dollar. Det har minskat intresset hos kunderna att komprimera avfallet i Studsviks anläggning.
Effekten har blivit att Erwin-anläggningen blivit en stor belastning för Studsvik. I fjol gav Erwin en rörelseförlust på 57 miljoner kronor. Därmed raderades hela koncernens rörelseresultat bort. Helårsvinsten i fjol (45 miljoner kronor) räddas av SPP-återbäringsmedel på drygt 130 miljoner kronor.
Erwin-anläggningen är Studsviks viktigaste satsning, den största sedan början av 1960-talet då de båda forskningsreaktorerna R2 och R2-o, belägna i Studsvik utanför Nyköping, togs i drift. Erwin är avgörande för bolagets framtid. Om de tekniska problemet består och om priserna för slutförvaring av avfall förblir låga ser det dystert ut. Då måste kanske Studsvik ur verksamheten, vilket inte blir billigt.
Ett nytt spännande område i Studsvik är nukleär medicin. Än så länge är det en liten verksamhet, som motsvarar några procent av omsättningen. Nyligen lanserades en metod att strålbehandla hjärntumörer. Vid ett högt kapacitetsutnyttjande kan detta bli en mycket bra affär för Studsvik, i form av ett högt täckningsbidrag, eftersom kostnaderna till stora delar är fasta och relaterade till R2-o-reaktorn.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.