Konjunkturen talar för J&W

Teknikkonsulten J&W har lyckats väl med nyförvärvet KM. Med en stark byggkonjunktur i ryggen väntar flera goda år.

Stämningen är god bland landets bygg- och anläggningskonsulter. Under de senaste tio åren har varken förväntningarna på orderingång eller det faktiska kapacitetsutnyttjandet varit så höga som idag. J&W, Sveriges näst största byggkonsultbolag, är inget undantag. Senast i mars i år upprepade företaget sin prognos om en kraftig resultatförbättring för 2001, tecken på konjunkturnedgång till trots. Och visst finns det anledning för fortsatt optimism. Byggkonjunkturen som efter flera magra år åter tog fart 1998 ser nämligen ut att hålla i sig flera år framöver, tack vare ett stort uppdämt behov av ny- och ombyggnationer. Dessutom ligger bygginvesteringarna traditionellt sent i konjunkturen.

Hittills har uppgången främst handlat om kontorsbyggen på tillväxtorterna. Det är ett produktområde som kräver komplexa konsulttjänster, vilket i sin tur betyder högre marginaler. För J&W:s del speglas utvecklingen i affärsområdet byggprojektering vars rörelsemarginal ökade till 11 procent i fjol. En förbättring med tre procentenheter jämfört med 1999. Även om antalet igångsatta eller planerade kontorsbyggen är stort väntas tillväxten i år bli något lägre. I framtiden förväntas bostäderna bli en starkare tillväxtmotor. Här är efterfrågan som bekant skriande samtidigt som ökningen av antalet påbörjade lägenhetsbyggen sker från mycket låga nivåer. Bostadsbyggen är dock mindre komplexa och lönsamheten därför inte lika god. Därmed är det långt ifrån självklart att J&W lyckas upprätthålla den höga rörelsemarginalen.

Affärsområdet samhällsbyggnad som domineras av väg- och banverket som uppdragsgivare är något svårbedömt. Även om investeringarna inom sektorn, räknat som andel av BNP, ligger på den lägsta nivån i modern tid har J&W klarat sig relativt bra. Minskad efterfrågan på nyproduktion har nämligen kompenserats av ökad efterfrågan på underhåll. Och det behövs. Flera av landets vägar är nämligen i så dåligt skick att Vägverket öppet talar om en pågående kapitalförstöring. Till och med ansvarig minister Björn Rosengren erkände nyligen att han skämdes över vägarnas skick. När det gäller offentliga investeringar i nybyggen väntas inga stora förändringar på kort sikt. Det ansamlade investeringsbehovet är dock enormt och det bör förr eller senare gynna bolag som J&W. Under tiden står konsulternas hopp istället till infrastrukturprojekt med någon form av privat finansiering. Telekombolagens investeringar i utbyggnaden av den tredje generationens mobiltelefoni men även transportbranschens satsningar väntas ytterligare höja de privata kundernas andel inom affärsområdet.

Rätt positionerat

J&W:s industrirelaterade konsulttjänster som är bolagets största affärsområde kan antas vara det verksamhetsområde som är mest konjunkturkänsligt. Tyngdpunkten ligger dock på el- och VVS-installation som utvecklas väl tack vare en stark byggkonjunktur och där snarast brist på arbetskraft är det stora problemet. Bekymmersamt är dock utvecklingen för verksamheten inom industriautomation som ingick i Kjessler & Mannerstråle(KM) som förvärvades i fjol. Verksamhetsområdet bedöms vara för litet och troligtvis väntar någon form av strukturaffär.

I övrigt tycks köpet av KM vara en bra affär. J&W har blivit marknadsledande i fem av bolagets sex affärsområden och är på god väg att få bukt med KM:s tidigare lönsamhetsproblem som uppges ha berott på dålig organisation och bristande lönsamhetsfokus. Redan i år spås besparingar på 30 miljoner kronor, av totalt planerade 45 miljoner kronor årligen, kunna uppnås.

Lovande är även bolagets inriktning mot nya tillväxtområden med högre timlöner. Ett exempel är satsningen på att erbjuda komplett projektledning till kunder även utanför byggsektorn. En kundkrets som hittills varit förbehållen högavlönade managementkonsulter.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.