Köpvärd dansk storbank

Danske Bank är på väg att arbeta sig ur krisen. Bättre konjunktur ger hopp om lägre kreditförluster och högre räntenetto. Aktien är köpvärd på ett års sikt.

Förra årets intäkter på 59,3 miljarder danska kronor var de högsta i koncernens historia. Det var tur, för det var kreditförlusterna på 25,7 miljarder, motsvarande 1,1 procent av den totala utlåningen, också. En stor del av förlusterna hänför sig till små och medelstora företag, framför allt i Danmark där bolag inom shipping-, jordbruks- och fastighetssektorerna drabbats hårt av konjunkturnedgången. I och för sig hade banken kreditförluster på över 1 procent under krisen i början av 1990-talet också, men i absoluta tal är årets rekord svårslaget.

Som flera andra banker har Danske Bank upplevt hur svårt det är att växa organiskt genom att ta marknadsandelar. Lösningen blev förvärv och inbrytningar på nya marknader.

Historiskt sett har dock inte Danske Bank lyckats särskilt bra med sin tajmning. I samband med millennieskiftet satsades stort på att bygga upp Danske Securities i Sverige med fokus på aktieanalys och mäkleri. Men redan efter två år fick danskarna kalla fötter och lade ner verksamheten. Ett äventyr som sägs ha kostat uppemot en miljard kronor.

Irländska National Bank och nordirländska Northern Bank köptes mitt i högkonjunkturen 2004. Den sistnämnda har klarat krisen bäst, kreditförlusterna uppgår till 2,7 procent av utlåningen och resultatet för 2009 blev minus 830 miljoner kronor. Värre är det för National Bank, som reserverade motsvarade 6,8 procent av utlåningen för befarade förluster.

Än värre går det i Baltikum, men det är tur att Danske Bank har en relativt liten verksamhet i regionen. När en utlåning på 27 miljarder resulterar i förluster på 2,7 miljarder går tankarna osökt till klassiska Ebberöds bank. Förvärvet av Sampo Bank som gjordes 2006 var nog strategiskt riktigt, men som Danske Banks koncernchef Peter Straarup nu medger var priset på runt 4 miljarder euro väl högt. Köpet har också inneburit stora kostnader för samordning av bankernas it-system.

Tack vare att danska staten bidragit med 26 miljarder kronor i hybridkapital ligger primärkapitalrelationen på goda 14,1 procent. Men det är ingen billig historia, årsräntan ligger på över 9 procent och det finns en paragraf som säger att lånet ska omvandlas till aktier om hybridkapitalets andel av primärkapitalet uppgår till 35 procent. Vid slutet av 2009 var andelen 32,9 procent. Danske Bank förväntar sig dock inte att konvertering blir nödvändig, så aktieägarna behöver inte vara särskilt oroade för att spädas ut.

Danske Banks företagskultur bör klara en omläggning mot en tuffare bonuskultur bra, med tanke på att

AP Möller-Maersk arbetade som oavlönad vd i 24 år med start 1928. Kanske något för dagens bankledningar att ta efter. I och för sig fick han väl en och annan aktie för besväret, med tanke på att bolaget AP Möller-Maersk och en familjerelaterad stiftelse fortfarande äger 22 procent av Danske Bank.

Under 2010 förväntas kreditförlusterna minska och med tanke på att Danske Bank är kända för att vara konservativa i sina reserveringar kanske det till och med kan bli tal om återvinningar så småningom. Men till dess dröjer det troligen ett tag. Trots att förra årets tradingresultat på 18 miljarder knappast är hållbart tror vi att banken kan tjäna hyggligt med pengar framöver. För innevarande år handlas aktien till p/e 15 vilket sjunker till 8 för 2011. I relation till bokfört värde handlas Danske Bank till 0,85 respektive 0,8 för samma tidsperiod. Vi anser att aktien är köpvärd upp till 152 kronor och rekommenderar köp för placerare med en investeringshorisont på minst ett år.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.