SKF
Kulor att tjäna efter kursras
Dels har de senaste två kvartalsrapporterna varit ljumma med svagt negativ organisk tillväxt, den senaste dessutom med en prognos om något lägre efterfrågan under tredje kvartalet. Dels har sämre tillväxtutsikter för världsekonomin, och då inte minst i Kina, dämpat investerarnas aptit på cykliska bolag. I fjol var Kina SKF:s näst största marknad med 13 procent av försäljningen. I ett längre perspektiv är Kina samtidigt ett hot då landet har några offensiva spelare i branschen. Till sist lär många investerare ha blivit besvikna över att ledningen i samband med halvårsrapporten aviserade att sorgebarnet Automotive blir kvar i koncernen.
Dessa orosmoln hindrade emellertid inte färske vd:n Alrik Danielson från att, efter rapportraset på nära 9 procent, dubbla sitt innehav på nivåer kring 177 kronor. Danielsons innehav, värt drygt 3 miljoner kronor, är dock inget mot ordförande Leif Östlings. Han köpte aktier för 55 miljoner i början av februari när kursen handlades kring 195 kronor.
Ska toppduons investeringar sluta väl vill det till att SKF får fart på försäljningen och fortsätter den mångåriga marginalförbättringsresan. Målet är 15 procents rörelsemarginal, att jämföra med ett genomsnitt på knappt 12 procent under de senaste tio åren. Ett viktigt led i att nå målet är det omstruktureringsprogram som sjösatts i år och som på kort sikt belastar lönsamheten. Med full effekt ska det spara 1,2 miljarder per år från slutet av 2016.
Som vi varit inne på tidigare har SKF blivit ett alltmer välskött bolag med betydligt bättre förutsättningar att försvara lönsamheten även när volymerna viker. Ur det perspektivet ter sig den senaste tidens kursras överdrivet, även om tillväxten kortsiktigt är ett frågetecken. På våra prognoser faller värderingsmultiplarna till klart attraktiva nivåer. Och även om det skulle bli rejäl lågkonjunktur med stora vinsttapp så sitter man som investerare inte hängslelös eftersom SKF värderas försiktigt även på en normaliserad lönsamhet. Kursraset osar överreaktion. Därför köper vi igen med riktkurs 190 kronor.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.