Kulor att tjäna efter kursras

Sedan i våras har SKF-aktien fallit som en sten på börsen. Även om kullagertillverkaren möter lite motvind är aktien köpvärd.

I mitten av februari, vid kurs 197 kronor, sänktes SKF till vänta då värderingen stigit och den organiska tillväxten var ett frågetecken. Aktien rusade därefter vidare till drygt 230 kronor i våras för att sedan tappa 33 procent på blott fyra månader. Förklaringarna är flera.

Dels har de senaste två kvartalsrapporterna varit ljumma med svagt negativ organisk tillväxt, den senaste dessutom med en prognos om något lägre ­efterfrågan under tredje kvartalet. Dels har sämre tillväxt­utsikter för världsekonomin, och då inte minst i Kina, dämpat investerarnas aptit på cykliska bolag. I fjol var Kina SKF:s näst största marknad med 13 procent av försäljningen. I ett längre perspektiv är Kina samtidigt ett hot då landet har några offensiva spelare i branschen. Till sist lär många investerare ha blivit ­besvikna över att ledningen i samband med halvårsrapporten aviserade att sorgebarnet Automotive blir kvar i koncernen.

Prenumerera

Detta innehåll kan läsas av dig som är prenumerant.

Har du redan ett konto? Logga in för att läsa vidare.

Dator, läsplatta och mobiltelefon.

Premium

  • Dagsfärska analyser och artiklar via nyhetsbrev
  • Magasinet digitalt eller hem i brevlådan
  • Över 500 aktieanalyser per år
  • Unika investeringsverktyg och portföljer
  • Färre annonser och en bättre läsarupplevelse
  • Och mycket mer
479 kr  / per månad

Vill du se fler alternativ? Läs mer här

Annons från Invesco
Annons från Trapets