Kycklingvinster växer

Efter ett mellanår i fjol är det upplagt för en bättre vinstutveckling i kycklingbolaget Scandi Standard framöver. Aktien är köpvärd.

Börs- och Kinaoro har på sistone fått investerare att rata cykliska aktier till förmån för mindre konjunkturkänsliga bolag. Ett relativt nytt bolag på börsen i den senare ­kategorin är Scandi Standard, Nordens största producent av kycklingprodukter, som sattes på börsen i juni 2014 till kurs 46 kronor.

Konjunkturokänsligt betyder dock inte riskfritt. Tidigare Lantmännen-kontrollerade Kronfågel, som i dag utgör den största delen av Scandi Standard, hade stora lönsamhetsproblem 2006 när fågelinfluensa och bojkotter från Mellanöstern riktade mot Danmark spökade. Några år senare, 2009, belastade sabotage med glas i bolagets produkter resultatet. Och noteringsåret 2014 förlorade Scandi Standard kontraktet med Ica Norge, vilket synliggjorde koncernens stora beroende av några få kunder. De fem största stod 2014 för 45 procent av omsättningen och de tio största för 65 procent.

Den här typen av risker, influensautbrott, sabotage och förlorade kontrakt, är svåra att räkna på. Klart är dock att effekterna brukar vara tillfälliga. Fågel­influensan liksom glasbitarna var snart glömda och aptiten på kyckling tillbaka. Och förlusten av Ica-kontraktet i Norge 2014 kompenseras till stor del av att ett nytt avtal tecknades i fjol med Coop, som tog över en stor del av Icas norska butiker.

Ett sätt att minska effekterna av risker som de ovan är att bygga en större koncern som är verksam på fler marknader och som har en stark position på respektive marknad. Och det är just det som Scandi Standard håller på med. I Sverige är bolaget ­ledande med 46 procent av marknaden för kycklingprodukter inom dagligvaruhandeln. Motsvarande siffra i Danmark är 43 procent. I Norge är bolaget tvåa med 23 procent av marknaden. I fjol gick koncernen in i Finland genom förvärvet av Huttulan.

Förvärv har också skett i Sverige där Bosarpskyckling, en producent av ekologisk kyckling, köptes 2014. Försöket att i fjol köpa upp Sveriges tredje största aktör, Lagerbergs med en omsättning kring 300 miljoner, stötte dock på patrull hos Konkurrensverket. Om förvärvet skulle gå igenom efter vissa eftergifter så skulle den svenska marknaden i väldigt hög grad kontrolleras av Scandi Standard och tvåan Guldfågeln, som omsätter 1,3 miljarder. Konkurrensen för Scandi Standard handlar allt mindre om lokala konkurrenter, utan mer om importkyckling som ökat sina andelar, främst inom fryst kyckling och på restauranger.

En stark marknadsposition är också viktigt då dagligvaruhandeln i Norden är välkonsoliderad. En större koncern kan dessutom bli mer effektiv och lägga mer resurser till att ta fram innovativa produkter med högre marginaler.

Scandi Standard är ingen spännande snabbväxare, men väl ett relativt konjunkturokänsligt tillväxtbolag. Talar för fortsatt tillväxt gör flera faktorer, inte minst att kycklingkonsumtionen i Norden ligger på internationellt sett låga nivåer. Kyckling är dessutom nyttigare än nöt- och fläskkött samt har mindre miljöpåverkan. Koncernens goda kassaflöden och expansiva strategi indikerar dessutom för fortsatta förvärv.

På en börs som värderat upp många stabila bolag som Duni och Axfood har investerarna missat Scandi Standard. På våra prognoser faller p/e-talet till klart attraktiva nivåer samtidigt som utdelningspolicyn om att 60 procent av vinsten ska delas ut talar för att direktavkastningen närmar sig 5 procent de närmaste åren. Köp med riktkurs 64 kronor.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.