Nya kunder ger potential

Högre intäkter och lägre kreditförluster. Snart är SEB tillbaka på spåret - om företagsaffärerna tar fart. Vi tror aktien har mer att ge och rekommenderar köp.

KÖP. Årets positiva överraskning i banksektorn är kreditförlusterna. Den negativa det svaga räntenettot. Samma mönster gäller för SEB. För ett år sedan var det stora orosmomentet hur kreditförlusterna skulle utvecklas framöver. Prognoserna låg i linje med förra årets dryga 12 miljarder kronor, vissa analytiker trodde på ännu mer.

Så blev det inte. Hittills i år ligger kreditförlusterna på 2,3 miljarder och under tredje kvartalet återfördes i stället 196 miljoner kronor.

Förklaringen är att det går bättre än väntat i Baltikum, betalningsviljan hos privatpersoner är stor och ekonomierna växer med runt 4 procent. Så småningom kan det bli tal om fler återvinningar, men det kommer att ta tid. Totalt rör det sig om problemlån på 26 miljarder varav SEB har reserverat motsvarande 68 procent för befarande förluster.

Hittills i år har den totala kreditstocken minskat med 6 procent till 1 699 miljarder kronor, främst beroende på mindre utlåning till banker och i Baltikum. Svenska bolån har fortsatt växa i samma takt som förra året, med 8 procent. Det nyligen införda bolånetaket och stigande räntor borde dock minska hushållens kreditaptit framöver. Intresset från företagen har varit svalare, men SEB säger nu att aktiviteten och efterfrågan börjar ta fart.

Kommande tre år ska lån för motsvarade 935 miljarder kronor omfinansieras och SEB får troligen sin del av kakan. Bland storföretagen har förvärvsrelaterade aktiviteter ökat de senaste två kvartalen, en trend som också väntas fortsätta. Satsningen på små och medelstora företag bär frukt och hittills i år har SEB fått 3 300 nya företagskunder.

Lägre utlåningsvolymer och minskade marginaler på inlåningen har satt press på räntenettot i år. Men efter hand som korträntorna stiger går utvecklingen åt andra hållet. Under nästa år räknar vi med en ökning på 7 procent till närmare 17 miljarder kronor.

Bättre börs ger fler affärer och mer kapital att förvalta. Provisionsnettot har under de första nio månaderna i år ökat med 6 procent till 10 miljarder kronor och då fjärde kvartalet normalt brukar vara starkt räknar vi med att återhämtningen håller i sig. Nästa år ligger 15 miljarder inom räckhåll.

Den tyska kontorsrörelsen har länge varit ett problem för SEB och en återkommande fråga på alla rapportpresentationer har varit om denna skulle avvecklas. I somras kom äntligen beskedet. Köpare är Banco Santander och affären beräknas vara klar före årsskiftet. Under tredje kvartalet belastades resultatet med omstruktureringskostnader på 755 miljoner kronor för affären. Planen är nu att fokusera på stora företag och kapitalförvaltning i Tyskland. Ett led i denna plan är att SEB under hösten dragit i gång corporate finance i regionen.

För ett år sedan rekommenderade vi köp av SEB, med ett motiverat värde på minst 47 kronor. Sedan dess har aktiekursen gått upp med 25 procent. Nästa år tror vi att vinsten per aktie kan hamna på 5,1 kronor, vilket ger p/e 10.

Vi håller fast vi vår köprekommendation och höjer riktkursen till 63 kronor.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.