Nyhet lyfter aktie 12 procent

Stockholmsbörsen var klart högre vid lunchtid på fredagen i likhet med de ledande europeiska börserna sedan det allmänt positivare marknadssentimentet som kom under den senare delen av handeln i New York på torsdagen hållit i sig.

– Det blev ett positivare sentiment i USA igår och detta spred sig senare till stora delar av Asien med undantag för Kina. Kinabörserna är extremt volatila och rör sig så pass mycket att det inte går att dra några större växlar på dem, säger Henrik Degrér, portföljförvaltare på Handelsbanken, till Nyhetsbyrån Direkt.

Klockan 12.45 var OMXS30 1,7 procent högre till noteringen 915,7. Omsättningen uppgick till 6,8 miljarder kronor.

Swedbank A steg 3,4 procent till 76:50 kronor och SEB A var 2,5 procent högre till 51:25 kronor. IMF uppgav på sent på torsdagen att de godkänner utbetalningen av nästan 200 miljoner euro till Lettland. Det är den andra delutbetalningen av ett totalt lån på 1,7 miljarder euro som godkändes i december 2008.

Ericsson B klättrade 3,1 procent till 68:90 kronor och Nokia steg 3,3 procent till 99:50 kronor. Tekniksektorn generellt har utvecklats starkt i både Asien och Europa efter att datorjätten Dell sent på torsdagen redovisat ett resultat och omsättning som var bättre än väntat. Dell spådde också att försäljningen under det andra halvåret kommer att vara starkare än under det första.

H&M B var 2,4 procent upp till 398:50 kronor. Morgan Stanley har höjt rekommendationen för H&M till jämvikt från tidigare undervikt med riktkurs 400 kronor från 300 kronor.

Volvo B, som tappade 3,9 procent under torsdagen efter oväntat svaga leveranssiffror för juli, återhämtade sig genom att stiga 2,0 procent till 62:50 kronor.

Scania B backade däremot med 1,6 procent till 90 kronor. Den tyska lastvagnstillverkaren MAN:s vd Håkan Samuelsson sade i New Delhi på fredagen att han inte ser några förbättringar på den europeiska lastbilsmarknaden.

Getinge B var 5,3 procent högre till 123:25 kronor. Aktien har kurspotential att nå minst 135-140 kronor under hösten, anser Carnegie, som tagit upp aktien i sitt Carnegie Mover-index.

– För investerare som söker eftersläntare tror vi att Getinge är ett mycket bra val, uppger Carnegie i en analys på fredagen.

PA Resources ökade 3,5 procent till 29:80 kronor och Boliden steg 1,7 procent till 73:70 kronor. WTI-oljan, som började stiga redan på torsdagskvällen, har fortsatt upp och handlas nu över 73 dollar per fat på Nymex och även på basmetallmarknaden var priserna högre.

Orexo lyfte 12 procent till 42 kronor efter att ha tecknat ett globalt licensavtal med ett bolag inom Novartis-koncernen om utveckling och kommersialisering av en ny produkt baserad på Orexos OX17-program. Bolagets vd Torbjörn Bjerke säger till Nyhetsbyrån Direkt att preparatet kommer att vända sig till en marknad som är värd 28 miljarder dollar per år.

Precise Biometrics steg 11 procent till 3:11 kronor efter att ha ingått ett partnerskap med afrikanska Interswitch. Målet är att leverera fingeravtrycksigenkänning med Precise Match-on-Card till olika bankapplikationer. Ett inledande projekt som kommer att generera licensintäkter för minst 200.000 euro har redan påbörjats.

Electra avancerade 5,2 procent till 36:20 kronor sedan bolaget redovisat ett nettoresultat på 4,0 miljoner kronor för det andra kvartalet jämfört med 3,2 miljoner motsvarande period ett år tidigare.

Concordia Maritime B backade 3,4 procent till 19:80 kronor. Bolaget har sålt sina 1,5 miljoner aktier i det amerikanska rederiet General Maritime. Affären medför att den tidigare prognosen för 2009 om ett resultat före skatt på 45 miljoner kronor nu ändras till -100 miljoner kronor.

Biophausia föll 9 procent till 1:61 kronor efter att ha redovisat ett resultat på 6 miljoner kronor för det andra kvartalet, jämfört med 20,9 miljoner ett år tidigare.

nullnullnullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.