Nytt succéår för portföljen
Från mitten av januari, då portföljen startade med 1 miljon kronor, till stängningen i mitten av november ökade OMX Affärsvärldens generalindex med 10,3 procent. Det innebär att Affärsvärldens aktiva porfölj har slagit index varje år sedan starten för sju år sedan.
Inför 2014 modifierades investeringsstrategin något och portföljen bytte namn från ”korta” till ”aktiva” portföljen. Syftet var att göra den mindre kortsiktig och därmed få ut mer av våra bästa case. Men vi övergav givetvis inte möjligheten att kunna vara kortsiktiga också, om börsen skulle surna till. Totalt sett avslutades 44 affärer under året, drygt en i veckan i snitt. Inklusive de bolag som fanns i portföljen på slutdagen ökar antalet affärer till 55 stycken. Det motsvarar en halvering av antalet affärer jämfört med fjolårets portfölj – en minskning vi är nöjda med. Färre affärer betyder lägre transaktionskostnader för dem som väljer att ta rygg på portföljen (som ju handlar med fiktiva pengar och därför inte belastas med sådana).
En annan viktig skillnad jämfört med föregående år är mixen av bolag på listan över de bästa affärerna. Förra året dominerades den listan helt av småbolag, med undantag av Nordea på tionde plats. I år dominerar i stället storbolagen med sex affärer. Bland annat finns där värmebolaget Nibe, klädjätten H&M och verkstadsbolaget Husqvarna. Och det lyckade storbolagscaset i norska laxodlaren Marine Harvest bidrog med en vinst på 18 procent. Fler affärer i större bolag med mer likvida aktier har varit ett outtalat mål från vår sida under året. Det ökar möjligheten för läsarna att ta positioner till villkor som liknar dem som gäller för portföljen.
Aktiva portföljen fick en bra start på året trots en försiktig exponering med halva kapitalet i kassan. Redan i början av mars låg portföljen 10 procentenheter före vårt jämförelseindex. En starkt bidragande orsak var att vi prickade in två av vårens raketer, Eniro och Finnveden Bulten.
Försprånget mot index minskade sedan mot slutet av våren, men var aldrig sämre än 5 procentenheter. Under sommaren drygades försprånget ut igen, innan det sista lyftet kom i oktober, då vi fick hävstång av ett antal lyckade affärer, trots att oktober var särdeles utmanande med först en snabb nedgång och sedan motsvarande uppgång.
Årets bästa affär blev underleverantören Finnveden Bulten, numera Bulten, som rusade nästan 37 procent på sex veckor. Med facit i hand sålde vi ändå lite för tidigt, men vikten av att säkra vinster ska aldrig underskattas.
Näst bästa affären blev inhoppet i söktjänstbolaget Eniro efter en rekyl på nästan 20 procent. Utvecklingen i portföljen landade på nästan 27 procent innan vi lämnade aktien ganska nära all-time-high-nivåer. Och dessutom i god tid innan vinstvarningar och frågetecken kring redovisningen uppdagades, varefter aktien klappade ihop fullständigt.
Sett över hela perioden har risken i portföljen, mätt som standardavvikelse, varit 12,7 procent. Det är mindre än för vårt jämförelseindex OMXSGI på 13,5 procent. Bland årets sänken kan nämnas Tradedoubler, där vi var för sena att hoppa av, samt den danska vindkraftsjätten Vestas som fladdrade till rejält under höstens kraftiga börsrekyl.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.