Öppning kring nollan väntas på börsen

Efter ett indexmässigt relativt stillsamt dygn med måttliga rörelser i både USA och Asien stod Stockholmsbörsen på fredagsmorgonen inför en öppning på eller strax över nollstrecket.
Öppning kring nollan väntas på börsen - nasdaq-omx-affarsvarlden-700_binary_6891975.jpg

Signalerna från de amerikansk-kinesiska handelssamtalen var bitvis motstridiga och gav ingen klar bild av hur diskussionerna går. USA:s president Donald Trump kritiserade Kina för att visa bristande vilja att nå ett avtal, medan representanter från kinesisk sida gjorde försök att tona ned rykten om dålig stämning.

Vid 8.25-tiden pekade terminerna för tyska DAX- och franska CAC 40-index marginellt uppåt. IG:s förhandel indikerade samtidigt en uppgång för Stockholmsbörsens OMXS30-index om 0,1 procent. De amerikanska börsterminerna var då 0,1-0,2 procent upp för dagen.

Torsdagens handel på Wall Street slutade med nedgångar på 0,2 procent för de stora börsindexen. Bästa sektor var energi, med stöd av en oljeprisuppgång om som mest nästan 3 procent.

Tyngre gick det för fastigheter och detaljhandel, med en nedgång för varuhuskedjan Macy’s på drygt 2 procent. Tidigare i veckan har Home Depot och Kohl’s tyngt sektorn med svaga rapporter och sänkta prognoser. I sektorn stack dock L Brands ut med en bättre rapport än fruktat och aktien steg 8 procent. Uppåt var det också för nätmäklarna Charles Schwab och TD Ameritrade inför en väntad sammanslagning.

Den asiatiska handeln präglades av nedgångar i Fastlandskina om 0,5-1,5 procent, medan Hongkong återhämtade sig något. Även Japan och Sydkorea noterades försiktigt på plus. Liksom i USA gynnades energibolag av högre oljepriser, medan teknikbolagen backade.

Det svenska hotellfastighetsbolaget Pandox har tecknat avtal om att köpa sju hotellfastigheter i Tyskland för sammanlagt cirka 3,1 miljarder kronor. Säljare är HR Group, som ska driva hotellen under fasta hyresavtal.

Ferronordic, som säljer anläggningsmaskiner, rapporterade en rejäl ökning av såväl rörelseresultat som omsättning för det tredje kvartalet, jämfört med samma period i fjol. Bolaget bedömer att marknaden under återstoden av 2019 och 2020 fortsätter att återhämta sig i ungefär samma takt som tidigare under året.

Fintechbolaget Quickbit redovisade på morgonen ett rekordresultat för ett enskilt kvartal med ett rörelseresultat på 32,6 miljoner kronor (-1,3) och ett kassaflöde om 23,3 miljoner kronor (4,1). Kassaflödet har dock bolaget meddelat redan tidigare.

Utbildningsföretaget Academedia har tilldelats ersättningskontrakt värda tillsammans cirka 2,4 miljarder kronor av Stockholms stad. Prisnivån uppges vara i paritet med nuvarande kontrakt, utöver för distansutbildning.

På makroagendan står bland annat PMI från Frankrike (kl 9.15), Tyskland (kl 9.30), EMU (kl 10) och USA Markit (kl 15.45).

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.