Portföljen tankar fullt
Under förra veckan steg OMX Affärsvärldens generalindex med 1,3 procent medan korta portföljen bara ökade med 0,3 procent. Det känns surt. En förklaring är att Q-Med nådde sin riktkurs på 67 kronor redan under måndagen och då såldes med en vinst på 6,3 procent. Därmed ökade andelen kassa till 30 procent igen och det var ju nte riktigt vad vi tänkt oss.
Sedan starten i mitten av januari har portföljen avkastat 16,6 procent medan OMX Affärsvärldens generalindex har stigit med 10,5 procent. Även om avståndet till index minskat ytterligare något är försprånget ganska betryggande. I förra veckan visade börsen styrka och OMXS30 index stängde i fredags på 1?082, vilket tyder på att börsen nu är på väg mot högre nivåer. Den trista börsmånaden september lider mot sitt slut och investerarna börjar snart positionera sig inför kommande kvartalsrapporter. Vi hakar på trenden och går in med allt vårt kapital.
Vi vill gärna ha en exponering mot verkstadssektorn, men då många stora bolag ligger nära toppnivåer väljer vi en annan lösning och köper i stället värmepumps- och braskaminstillverkaren Nibe. Aktiekursen ligger kvar på ungefär samma nivå som i våras när vi senast analyserade bolaget. Vi ansåg då att energibesparande produkter tveklöst har framtiden för sig och räknade med att Nibes vinst ska öka med 10 procent i år och 15 procent nästa år. Aktien handlas i dag till 15 gånger årets vinst och till p/e 13 på vår prognos för 2011, det är lågt för ett riktigt kvalitetsbolag. Riktkursen sätts till 87 kronor (stopploss 75 kronor).
När MTG handlas nära all-time-high plus att teleoperatörerna Millicom och Tele?2 ligger i en fortsatt stigande trend tycker vi att det är
en god idé att plocka upp Kinnevik. Särskilt som aktiekursen tappat något den senaste veckan. Vi köper med siktet inställt på att aktien ska orka upp i närheten av de gamla kurstopparna från slutet av 2007. Riktkursen är 155 kronor (stopploss 134 kronor). Vi fortsätter på den inslagna vägen och fyller sista luckan i portföljen med teleoperatören Telia Sonera. Aktien handlas på motståndet runt 54 kronor och vi tror att kursen snart bryter igenom taket för att söka sig mot nya höjder. Bolaget fortsätter att vara en god vinstgenerator och är dessutom ett utomordentligt utdelningscase. Med en direktavkastning på runt 4 procent fortsätter Telia Sonera att klå bankräntan under en lång tid framöver. Vår riktkurs är 59 kronor (stopploss 51 kronor).
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.