Program: Affärsvärldens seminarier i Almedalen

För åttonde året i rad anordnar Affärsvärlden seminarier tillsammans med Deloitte. I år är det fler än någonsin. Här är hela programmet.

Torgeby.Olofsson.Eklund.jpg

Affärsvärlden arrangerar i samarbete med Deloitte åtta seminarier och två frukostträffar under Almedalsveckan 2018. Vi har bjudit in näringslivstoppar, politiker, och experter att diskutera viktiga framtidsfrågor för Sverige. Välkommen till vår trädgård på Strandgatan 22!

Våra paneler uppdateras löpande.

Måndag 2 juli

Hur säkrar vi Sveriges välfärd och långsiktiga konkurrenskraft?

Måndag 2 juli kl 13.00–14.00

Osäkerheten kring den globala politiska situationen innebär påfrestningar och utmaningar för världsekonomin. Är det svenska samhället rustat för att möta förändringarna? Hur har vår konkurrenskraft utvecklats över en längre tidsperiod?

Seminariet inleds med ett anförande av Thomas Andersson, professor vid IUET, kring hur Sveriges konkurrenskraft utvecklats över en längre tidsperiod. Därefter följer en paneldiskussion.

Paneldeltagare

Thomas Andersson, professor vid IUET (partnerinstitut till World Economic Forum)

Maria Borelius, journalist/entreprenör

Annika Winsth, chefekonom Nordea

Dr. Catherine L. Mann, Global Chief Economist for Citi and former Chief Economist at OECD

Hur skapar vi en effektiv sjukvård?

Måndag 2 juli kl 15.00–15.50

Höga vårdkostnader, bristande kvalitet och försämrad tillgänglighet. Svensk sjukvård är ständigt ämne för debatt. Har effektiviteten i sjukvården försämrats? Finns rätt ledning på sjukhusen? Hur ska vi prioritera för att säkra Sveriges långsiktiga välfärd?

Paneldeltagare

Alexander Wennergren Helm, koncernchef och vd Aleris

Ann-Marie Wennberg, sjukhusdirektör Sahlgrenska sjukhuset

Thomas Berglund, vd och koncernchef Capio

Tisdag 3 juli

Frukost med redaktörerna

Tisdag 3 juli kl 08.30–09.00

Vilka är de viktigaste nyheterna från Almedalen hittills? Vad kan vi vänta oss inför resten av veckan? Inled morgonen i vår trädgård och lyssna till ett samtal mellan två av Almedalens främsta insiders.

Vi bjuder på frukost.

Vart är bankmarknaden på väg?

Tisdag 3 juli 11.00–11.50

Bankmarknaden förändras snabbt. Ny teknik och nya regler driver på. Storbanker och private equity-bolag positionerar sig för en oviss framtid genom att investera i fintech och köpa mindre banker. Men räcker det? Kan det komma nya aktörer från andra håll? Vad ser vi idag och vad tror vi om framtiden?

Paneldeltagare

Bo Lundgren, vice ordförande Sparbanken Skåne

Liza Nyberg, fd vd Collector Bank och Landshypotek Bank

Mikael Nachemson, ordförande Påmind

Kan robotar skapa ett bättre samhälle – för alla?

Tisdag 3 juli kl 14.00–14.50

Hälften av Sveriges jobb kan vara ersatta av robotar om 20 år. Hur skapar vi framtidens jobb? Kommer Sveriges arbetsmarknad klara av att förnya sig, eller riskerar vi arbetslöshet och utanförskap?

Paneldeltagare

Hannes Sjöblad, Singularity University

Anna Felländer, Digital Economist

Maud Olofsson, styrelseproffs och fd politiker

Klas Wåhlberg, vd Teknikföretagen

Sveriges börsmarknad – guldrush för omogna småbolag?

Tisdag 3 juli kl 15.00–15.50

Sverige är ett av Europas mest aktiva länder när det gäller börsnoteringar. Men svenska marknadsplatser lockar inte bara mogna bolag. Även mindre företag skaffar kapital genom att notera sina aktier. Är det ett effektivt sätt att skapa tillväxt? Eller lockar vi högriskprojekt till Sverige?

Paneldeltagare

Håkan Sjögren, ansvarig för Nasdaqs noteringsverksamhet i Sverige

Tove Zander, vd Sveriges Unga Aktiesparares Riksförbund

Wilhelm Lüning, advokat Cederquist, ledamot Aktiemarknadsnämnden och Nasdaq Stockholms Disciplinnämnd

Sophie Nachemson-Ekwall, författare, forskare och styrelseledamot Aktiespararna

Onsdag 4 juli

Frukost med redaktörerna

Onsdag 4 juli kl 08.30–09.00

Vilka är de viktigaste nyheterna från Almedalen hittills? Vad kan vi vänta oss inför resten av veckan? Inled morgonen i vår trädgård och lyssna till ett samtal mellan två av Almedalens främsta insiders.

Vi bjuder på frukost.

Morgondagens pengar – kryptovalutor eller fortsatt fiatdominans?

Onsdag 4 juli kl 11.00–11.50

Kryptovalutor tagit sig in i finrum som Nasdaq och Chicagobörsen. Men bland etablerade ekonomer är de flesta ännu skeptiker, samtidigt som blockkedjor, tekniken bakom, blir allt mer accepterad ibland institutioner. Vilka är fördelarna och nackdelarna med kryptovalutor jämfört med traditionella fiatpengar? Hur förändras tilltron till betalningssystemet, när kontanterna försvinner? Är en eventuell e-krona ett alternativ till kryptovalutor och kontanter – eller ett komplement? 

Paneldeltagare

Cecilia Skingsley, vice riksbankschef

Johan Torgeby, vd SEB

Adam Kostyál, ansvarig Nasdaqs europeiska noteringsverksamhet

Ekonomisk tillväxt – konsumtionshelvete eller bättre samhälle?

Onsdag 4 juli kl 14.00–14.50

Ökad BNP likställs ofta med ökad konsumtion. Är ekonomisk tillväxt detsamma som miljöförstöring? Eller ger tillväxt ett effektivare och grönare samhälle?

Paneldeltagare

Klas Eklund, Senior Economist

Günther Mårder, vd Företagarna

FN:s hållbarhetsmål – hur står sig kommunerna?

Onsdag 4 juli kl 16.00–16.50

FN:s globala mål för hållbar utveckling kräver lokal handling. Är de förankrade i den kommunala strategin? Finns viljan och förmågan att driva en hållbar utveckling som stöder målen? Baserat på intervjuer som Deloitte gjort med över 180 kommundirektörer och hållbarhetschefer diskuterar vi ämnet.

Paneldeltagare

Lena Wetterskog Sjöstedt, chef Kansliet för hållbar utveckling, Malmö stad

Ingrid Petersson, ordförande Agenda 2030-delegationen

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.