Rätt val för riskvilliga

När riskaptiten ökar är teleoperatören Millicom rätt val. Bra tillväxt, förbättrade marginaler och försäljning av verksamhet i Asien kan trigga kursen. Köp

I takt med att börskurserna stiger söker sig investerarna allt längre ut på riskkurvan. Då gör de rätt i att välja teleoperatören Millicom. Vi ändrar vår avvaktande hållning från i höstas och byter till att rekommendera köp av aktien. Men samtidigt är det viktigt att poängtera att risken är hög – så håll foten på bromsen om aktiemarknaden vänder från vårens hausse till dystrare tongångar.

Millicom var under flera år ett sorgebarn inom Stenbecksfären men lyckades efter idogt arbete åstadkomma ett positivt kassaflöde. Bolaget är operatör i utvecklingsländer vilket de stora operatörerna tidigare såg på med förakt. Men när alla industriländer var utbyggda, fanns den återstående tillväxten i utvecklingsländerna och plötsligt blev Millicom väldigt populärt. Kursen exploderade.

Stenbecks satsning visade sig återigen vara rätt. Det enda obegripliga med Millicom är att den sjävklara sammanslagningen med Tele 2 aldrig har skett. I stället var det Tele 2 som på Stenbecks order räddade Millicoms finanser genom att ta över dess Rysslandsverksamhet.

Föjsamheten mellan Millicom och ryska börsindexet RTS är annars närmast overkligt hög. När aktiemarknaden vill ha tillväxt åker Ryssland och Millicom upp, när man flyr risker, åker de samtidigt ner. Ett märkligt fenomen med tanke på att Millicom inte har någon verksamhet i Ryssland.

När finansfrossan började föll Millicom rejält på aktiemarknaden. Affärsvärlden sänkte rekommendationen till avvakta i oktober, på grund av den ökade osäkerheten, vilket var ett korrekt råd. Aktien föll från 480 kronor ner till 195, men är nu faktiskt tillbaka på höstens nivåer igen.

En närmare titt på bolagets senaste rapport visar att snittintäkten per abonnent har fallit med 20-25 procent. Men samtidigt visar bolaget fortsatt tillväxtstyrka genom att antalet abonnenter har fortsatt öka med nära 1,5 miljoner per kvartal under de sista nio månaderna. Stocken är i dag uppe i 33,6 miljoner abonnenter, vilket är 30 procent mer än för ett år sedan.

Under årets första kvartal ökade bolagets försäljning med 15 procent i lokal valuta. Den starkare dollarn belastade försäljningstillväxten med knappt 9 procent, vilket innebar att omsättningen endast ökade med 6 procent. Under andra kvartalet borde effekten bli den motsatta eftersom dollarn nu faller kraftigt.

Rörelsemarignalen förbättras stadigt och ligger nu på 45 procent. Det är faktiskt nära 10 procent bättre än det globala genomsnittet och är i praktiken i linje med de ryska operatörerna.

Värderingen för Millicom har nästan fördubblats sedan årsskiftet. Men bolaget handlas till tio gånger nästa års vinst, eller runt fem gånger förväntat rörelseresultat på skuldfri basis, vilket knappast kan betecknas som dyrt. Multiplarna kan jämföras med internationella tillväxtspelare som Telenor. Den stora skillnaden är att Millicom förväntas växa dubbelt så snabbt de kommande tre åren.

Detta gör att vi tror att Millicom även på nuvarande lägre växel har mer att ge ur ett värderingsperspektiv. Vi sätter köp med en riktkurs på 74 dollar, motsvarande 570 kronor, och 12 gånger nästa års förväntade vinst.

En trigger under kommande år är att företaget har bestämt sig för att avyttra verksamheterna i framför allt Asien som står för knappt 10 procent av omsättningen. Även om priserna för operatörer har kommit ner ordentligt, är marknaden inte död. Det är många stora operatörer som letar tillväxt. När väl försäljningsprocessen kommer i gång, kan ryktena mycket väl driva upp kursen till nya nivåer.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Envar Holding AB
Annons från AMF