Riksbanken gör avsättning på 5 miljarder kronor för att stärka riskbufferten

Riksbanken stärker riskbufferten genom att avsätta 5 miljarder kronor. De finansiella riskerna för Riksbankens balansräkning har ökat, bland annat efter de penningpolitiska åtgärderna som under förra året genomfördes för att mildra effekterna av coronapandemin på svensk ekonomi.
Unell om Riksbanken och inflationen
Stefan Ingves. Foto: Claudio Bresciani/TT, Anders Wiklund/TT
Avsättningen ska stärka motståndskraften mot framtida eventuella förluster och är en långsiktig åtgärd som minskar risken för att Riksbankens eget kapital blir för lågt eller negativt.

Under 2020 har Riksbanken satt in en rad åtgärder som inkluderar köp av statsobligationer och statsskuldsväxlar, kommunobligationer, säkerställda obligationer samt obligationer och certifikat utgivna av icke-finansiella företag, samt olika låneprogram.

Över tid beräknas Riksbankens riskbuffert behöva förstärkas med åtminstone 15 miljarder kronor.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.