Rött från Rhône att lagra

Sommelier Ia Orre har fått i uppgift att fylla vinskåpet på nyöppnade brasseriet Stockholmsbrasseriet Metropol Palais. Vinerna är från franska producenter och i detta nummer rekommenderar hon röda viner.

Vår och sommar förknippas inte med fylliga röda viner, samtidigt passar kraftfulla viner allra bäst till välgrillat kött. Både Bordeaux och Rhône gör sig exempelvis utmärkt till vårens örtkryddade lamm. Därför inleder jag våren med att ge tips om några lagringsbara röda viner.

Röda viner med bra balans mellan frukt, tanniner, syra och alkohol går normalt utmärkt att lagra.

Hur länge är en smaksak. Den blåröda färgen hos ett ungt rödvin går så småningom över i rubinrött, för att efter lång lagring få en tegelröd nyans. Doften går från fruktig till en mer komplex bouquet av mognadstoner som kan dra åt multna löv och läder.

Smaken går från ung, sträv och fruktig till sammansatt och mogen med eleganta och mjukare tanniner.

Världens mest kända lagringsviner kommer från Bordeaux. De är eftertraktade och därför ofta dyra. De är komplexa och strama i stilen och oftast gjorda på en druvblandning av merlot, cabernet sauvignon, cabernet franc, malbec och petit verdot. De bästa årgångarna och slotten klarar mycket lång lagring.

De allra mest lagringsbara vinerna kommer emellertid från Rhônedalen och är gjorda på syrah-druvan. De är fylliga, täta med kompakt frukt och toner av nydragen vitpeppar.

Man hittar dess­värre sällan gamla Rhôneviner på mark­naden. Problemet är att de ofta är så goda som unga att de sällan får ligga kvar länge i vinkällaren. Ett tips är att lägga en Hérmitage på hyllan och försöka glömma den.

Av: Ia Orre

Ia Orre

Ia Orre blev en av Sveriges första diplomerade sommelierer 1986 och har ett förflutet på franska och svenska krogar, bland annat Copenhague i Paris, Grappe d’Or, Clas på Hörnet och Franska Matsalen på Grand Hôtel i Stockholm. Hon är vinskribent i Elle Mat & Vin. Sedan ett par månader hjälper Ia Orre det nystartade franska brasseriet Metropol Palais med att bygga upp en vinkällare.

RÖDA VINER

RÖDA VINER SOM VINNER PÅ LAGRINGServera dessa röda viner vid 16–18 grader.

Hermitage, Domaine des Tourettes, Delas, Rhône (SB nr 94815/Ward Wines) 463:- 100% syrah Mörk blålila färg, komplex och kryddig doft med toner av mörka bär, vitpeppar, örter, kaffe och fat. Kryddig smak med mörka bär, peppar och lagerblad samt fattoner.

Côte Rôtie La Péroline Vignobles Levet, Rhône (BS nr 76664/Johan Lidby) 579:- 100% syrah Mörkt blårött vin med lite knuten doft, som efterhand blir kraftfull och fruktig med toner av mörka körsbär, kryddor och violer samt fat och lite rök. Lång kraftfull eftersmak.

Château Trotanoy 2004, Pomerol, Bordeaux (SB 700065/Hjo Grosshandel) 1 501:- 90% merlot och 10% cabernet franc Ett mörkt rött vin som börjat få en tegelröd nyans. Komplex och utvecklad doft med mörka bär, korinter, plommon, choklad, peppar, ceder och rostade fat och med utvecklad komplex smak.

Château Pétrus 2007, Pomerol, Bordeaux (SB nr 79153/Hjo Grosshandel) 10 002:- 100% merlot En verklig dyrgrip, ett av vinvärldens mest eftertraktade rödviner. Mörkt rödblå färg. Komplex doft och smak med toner av svarta vinbär, körsbär, korinter, mörk choklad, tobak, ceder och fat. Lång eftersmak.

RÖDA VINER ATT DRICKA NU

(alternativt spara ett par år)

Servera vinerna källarsvala, 16–18 grader.

Château Tanesse 2011, Cadillac, Côtes de Bordeaux (SB nr 3157/Hjo Grosshandel) 91:- 49% merlot, 38 % cabernet sauvignon, 11% cabernet franc och 2 % petit verdot. Mörkt blårött vin med nyanserad doft av intensiv frukt som svarta vinbär och plommon, fat och choklad. Nyanserad smak med frukt och fatkaraktär.

Château Plince 2010, Pomerol, Bordeaux (SB nr 2402/Hjo Grosshandel) 299:- 72% merlot, 23% cabernet franc och 5 % cabernet sauvignon Ett intensivt mörkt blårött vin med doft av rostat kaffe, fat, mörka körs­- bär, svarta vinbär och plommon och komplex smak av mörka körsbär, cederträ, choklad, rostat kaffe och fat. Gott redan nu men passar också för lagring.

Château Mont-Redon Lirac 2010 (BS 74814/Ward Wines) 137:- Cinsault, grenache, syrah Rött vin med stor öppen och mogen smak, med toner av mogna röda bär, katrinplommon och kryddor. Smaken är elegant och medelfyllig med fina fattoner. God att dricka redan nu och vinner inte så mycket på vidare lagring. Mycket vin för pengarna.

Crozes-Hermitage Les Launes 2011, Délas, Rhône (SB 2800/Ward Wines) 139:- 100% syrah Mörkt blålila vin. Kryddig doft med toner av björnbär, plommon, örter och lagerblad samt charkuterier och fat. Smakrikt och mustigt vin med bra struktur.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Envar Holding AB
Annons från AMF