”Rysare från Ericsson”

Börsens eviga kretslopp rullar på och nästa vecka börjar en ny rapport­säsong. En Biff Rydberg på Prinsen är dock tveksam till om börsen har mer att ge nu.

– P/e 20 är det nya normala bland flera av storbolagen, trots att de är cykliska. Valutan kommer visserligen att dopa många rapporter men samtidigt är makrodata från USA och Kina inte helt övertygande.

Strömmen av nya bolag till börsen fort­sätter, men nu är det mesta skräp, enligt Golvets vänner.

– I dag kan du förpacka skit och sälja till börsen. Se bara på Eltel och Hoist som sattes nyligen. I princip två gamla konkursbon som har putsats upp så de blänker, säger en som ska fira påsken på turskidor i Ramundberget.

Och introduktion av cancerbolaget ­Cantargia på First North får tummen ner av ett glas Pol Roger i Cadierbaren.

– När alla har slutat att räkna och bara tecknar baserat på en förväntad hajp, då vet man att toppen är nära. Den totala avsaknaden av riskpremietänk är skrämmande.

Nätkameraföretaget Axis handlas nu under Canons budnivå på 340 kronor sedan Elliot Capital flaggat för över 10 procent av aktierna. En 2015 års Specialized Venge Pro Race ser ett bra parkeringsläge i aktien, särskilt om det blir stökigt på börsen.

– Budet kan mycket väl höjas. Japanska företag är perfekta att sälja till eftersom de inte bryr sig om sina egna aktieägare. De har så låga avkastningskrav att de köper till vilket pris som helst när de väl bestämt sig.

En annan snackis är varför det dröjer att få fram en ny vd till Industrivärden. I stället har sfärtrotjänaren Bengt Kjell utsetts till tf.

– Nu väntar alla på utredningarna i SCA som kommer inom kort. Om Anders Nyrén får allvarlig kritik lär institutionerna kräva att han släpper ordförandeklubban. Och då hamnar vd-rekryteringen i ett nytt läge, säger en grön-grå axelremsväska i pytonormsskinn från Givenchy.

Biotech-index i New York rekylerade ordentligt förra veckan och en vip-biljett till Stockholm Market Art Fair ser blankningsläge i de svenska bioteknikbolag som Kancera, WNT, Pledpharma och Karo Bio.

– Som vanligt är det privat­placerare som kommer förlora stålar. De glömmer alltid att det är extremt liten chans att lyckas och att det krävs många nyemissioner på vägen. I Sverige har vi inte sett något nytt värdeskapande bolag på åratal.

Och Bioinvent nådde en ny botten­kurs i samband med att bolaget aviserade nyemission förra veckan. Villkoren är inte kända ännu men en av vännerna passar på att sälja efter beskedet:

– Förhoppningen var att det skulle komma goda nyheter ur kapitalmarknadsdagen i förra veckan men där blev det tji, säger vännen som drar till Cervinia på påsklov.

– Ledningen tjatar om att de gör billiga kliniska prov genom att utnyttja ­universitetssjukhus men då förlorar de samtidigt tid, säger alpresenären som spår fler emissioner och nya bottenkurser inom kort.

Sobi är möjligen ett undantag. Och så finns det alltid andra möjligheter.

– Det lär bli ett och annat fastighetsbolag av dessa förhoppningsbolag när bubblan brister. Förlustavdragen är trots allt värda något.

En stamgäst med stående bord på KB förvånas över att fastighetspreffarna inte sjönk mer efter kallduschen från Oscar Properties i måndags. Den befintliga preffen löses in och en ny med sämre villkor planeras.

– De hugger preff-ägarna i ryggen och det kan kosta mer än det smakar. Nästa gång är det nog bara retailkunder de kan lura med på tåget. Oscar är inget fastighetsbolag utan ett projektbolag. Därför är vinsterna mer osäkra och risken större.

Så viskar en flitig gäst i SAS-loungen på Arlanda att det drar ihop sig till vd-byte i Qliro.

– Besvikelserna har varit alldeles för många. Ingen vill ta i Qliro med tång i dagsläget.

Slutligen hör Golvet att Ericssons ekonomer har tvingats in för att ställa samman kvartalsbokslutet nu på långfredag.

– Då kan det inte handla om goda nyheter. Ledningen blir mer otålig när den befarar negativa överraskningar. Den försiktige säljer, manar en Z4 Roadster på vårpremiär.

 

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från AMF