Säljläge för kortsiktiga

Snabbt fallande kreditförluster och ställningen som trolig uppköpskandidat har lyft Swedbank till en rimlig nivå. Dags för paus och vinsthemtagning.

VÄNTA. Kursrörelser kan komma snabbt. Något som aktieägarna i Swedbank väl känner till. Goda nyheter är att kursen nu gått åt rätt håll. Sedan vi upprepade vår köprekommendation i maj har kursen stigit med 25 procent. Främsta orsaken är bättre utveckling i Baltikum, där kreditförlusterna bromsar in. Precis som för SEB visade den baltiska bankrörelsen vinst tredje kvartalet, för första gången sedan slutet av 2008. Under årets första nio månader uppgick Swedbanks kreditförluster till 3,3 miljarder kronor vilket är kaffepengar jämfört med de 19,6 miljarder som tyngde resultatet vid samma tidpunkt i fjol. För helåret 2010 kan kreditförlusterna stanna på 3,5 miljarder och för att nästa år krypa under 2 miljarder.

Föga överraskande har kreditstocken krympt, med 2 procent, till 1 214 miljarder kronor. Förutom minskad utlåning utanför Sverige är det företagen som lånat mindre medan svenska hushåll ökat sina lån med drygt 3 procent, främst till bostäder. Lägre lånevolymer tillsammans med högre kostnader för kapitalmarknadsupplåning och låga inlåningsmarginaler har minskat räntenettot med hela 27 procent till 11,8 miljarder kronor. Nästa år ser det bättre ut. Men det ligger redan i kursen. I år räknar vi med att Swedbank gör en vinst per aktie på 5,80 kronor, vilken kan öka till 8,20 kronor 2011. Det betyder att aktien handlas till drygt 11 gånger nästa års vinst. Aktien är därmed fullvärderad och det är dags att ta hem korta vinster eller ställa in sig på lite tristare utveckling. Vi ändrar vår rekommendation från köp till avvakta.

Prenumerera

Detta innehåll kan läsas av dig som är prenumerant.

Har du redan ett konto? Logga in för att läsa vidare.

Dator, läsplatta och mobiltelefon.

Premium

  • Dagsfärska analyser och artiklar via nyhetsbrev
  • Magasinet digitalt eller hem i brevlådan
  • Över 500 aktieanalyser per år
  • Unika investeringsverktyg och portföljer
  • Färre annonser och en bättre läsarupplevelse
  • Och mycket mer
479 kr  / per månad

Vill du se fler alternativ? Läs mer här

Annons från Invesco
Annons från Trapets