Skynda att fynda

Passa på och köp Scandiaconsult innan börsen får upp ögonen för aktien.

De tekniska konsulterna har alla levererat strålande halvårsrapporter. Men Scandiaconsults är i särklass. Affärsvärlden anser att aktien är köpvärd och ser en kursuppgång på 50 procent som fullt möjlig.

Det ser ut att vara julafton varje dag numera för landets tekniska konsulter. Under de senaste tio åren har varken orderstock eller det faktiska kapacitetsutnyttjandet varit i närheten av dagens nivåer. Orsaken är de senaste årens kraftiga kontorsbyggande, vilket har lett till stora resultatförbättringar för de tekniska konsulterna.

Även om kontorsbyggandet nu kommer att mattas av något, vilket bland andra JM Bygg har indikerat, ser det ändå ljust ut de närmaste åren. Bostadsbyggandet kommer att överta rollen som den främsta tillväxtmotorn för branschen.

Inom infrastrukturområdet är investeringsnivån låg, samtidigt som landets vägar är i dåligt skick. Statsminister Göran Persson har dock själv aviserat statliga mångmiljardinvesteringar.

Lön för mödan

De tekniska konsulterna har länge haft svårt att konkurrera om kvalificerad personal. När nu hela internetsektorn fallit pladask samtidigt som Ericsson gör sig av med tusentals anställda ändras förutsättningarna fullständigt. Nyutexaminerade civilingenjörer har inte längre en lika god arbetsmarknad, vilket gör att allt fler av dem söker sig till de tekniska konsulterna.

Scandiaconsult kan redovisa störst vinst per konsult bland de ledande firmorna i branschen. En titt på fjolårets siffror visar att Scandiaconsults omsättning per anställd uppgick till 780 000 kronor för helåret. Vinsten per anställd uppgick till nästan 50 000 kronor under motsvarande period.

Undervärderad aktie

Men trots att allt ser ut att gå Scandiaconsults väg har aktiemarknaden ännu inte upptäckt bolaget. Börsvärdet ligger över 900 miljoner kronor och handeln med aktien är i det närmaste obefintlig. Det är minst sagt märkligt eftersom aktien är verkligt köpvärd.

Halvårsresultatet visade på en vinst på 74 miljoner kronor efter finansnetto, vilket innebär en vinsttillväxt på 15 procent jämfört med fjolåret. Affärsvärlden tror att helårsresultatet blir 135 miljoner kronor, vilket gör att p/e-talet hamnar på nio. Det är i minsta laget för ett företag som ständigt förbättrar sin vinst och har en marginal på nästan 7 procent. Nästa år kan vinsten öka till 160 miljoner kronor före skatt, vilket innebär att p/e-talet är åtta på nästa års förväntade resultat. Den höga direktavkastningen, som i dag ligger runt 4 procent, begränsar aktiens fallhöjd.

Därtill står branschen också mitt i stora strukturförändringar. Scandiaconsults konkurrent J&W köpte upp Kjessler & Mannerstråle och blev i sin tur uppköpt av brittiska WSP. Sweco, som är branschetta sett till omsättningen, har nyligen köpt en cornerposition i Ångpanneföreningen. Om Scandiaconsult vill stå fast vid sina ambitioner att bli en ledande aktör i Norden krävs ytterligare förvärv i Finland och Norge. Danmark kan också stå på tur.

Kan bli brittiskt

Affärsvärlden skulle dock inte bli förvånad om det är Scandiaconsult som blir uppköpt. Brittiska RPS, som både är en miljökonsult och en teknisk konsult, har sagt att det vill göra förvärv i Tyskland och i Skandinavien. RPS har nyligen genomfört en nyemission och har drygt en miljard kronor i beredskap för förvärv.

En aktie ska förstås aldrig köpas enbart på grund av uppköpsmöjligheter. Scandiaconsult är emellertid köpvärd på sina egna meriter. Många utländska konkurrenter har ett p/e-tal på 20-30, men då har de också haft avsevärt bättre vinsttillväxt. Affärsvärlden anser att det är rimligt med ett p/e-tal på tolv på nästa års vinst. Det motsvarar en kurs på 58 kronor, vilket ger en kurspotential på över 50 procent.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.