Småbolag i fokus på börsen

Stockholmsbörsen inledde måndagen med försiktigt sjunkande index, i likhet med de större Europabörserna.
Småbolag i fokus på börsen - nasdaq-omx-affarsvarlden-700_binary_6891975.jpg

Industri, sällanköpsvaror och finans handlades på minus, medan råvaror lyckades hålla sig på plus bland annat med hjälp av stigande basmetallpriser.

Nyhetsflödet dominerades av småbolag.

Omkring klockan 10.20 hade OMXS30 sjunkit med marginella 0,2 procent till 1.620 och aktier för 2,0 miljarder kronor var omsatta på Stockholmsbörsen.

Soltech Energys omsättning under årets första kvartal var 44 miljoner kronor, vilket innebar en ökning med 221 procent från motsvarande period i fjol. Rörelseresultatet redovisas tillsammans med bolagets fullständiga rapport den 25 april. Aktien handlades upp 7,5 procent på rapporten.

Invisio har fått en order värd 111 miljoner kronor från en kund inom Försvarsdepartementet i USA. Ordern gäller Invisios kommunikation- och hörselskyddssystem och fick aktien att lyfta 7,5 procent.

Powercell, som i förra veckan föll tungt sedan kunden Nikola Motors valt att inte använda bolagets bränslecellstackar för serieproduktion, vände uppåt och steg 3,2 procent. Powercell har fått en beställning på testkörningar av bränslecellstackar från en tysk biltillverkare.

Gomspace stärktes 4,8 procent. Rymdteknikbolaget har reviderat ett tidigare avtal med Sky and Space Global och parterna har dessutom kommit överens om ytterligare ett avtal.

Lumito ska göra en nyemission med företrädesrätt till ett värde av 35,7 miljoner kronor. Aktien svarade på nyheten med att falla 31 procent.

Catena Media kommer att visa negativ organisk tillväxt för årets första kvartal, tror Pareto. Huvudorsaken är omregleringen av den svenska spelmarknaden. Pareto behåller sin köprekommendation för aktien men sänker riktkursen till 76 kronor, från tidigare 122. Catena Media var ned 2,4 procent till 59 kronor.

Polarcool steg 2,4 procent. Bolaget uppger att den kliniska studien med Polarcap System som behandling vid hjärnskakningar från ishockeyspel visat att kylda spelare kommit snabbare tillbaka i spel. Resultaten i studien är enligt Polarcool statistiskt signifikanta.

Bränsleteknikföretaget Triboron, med kända namn som Carl-Henric Svanberg och Hans Stråberg på ägarlistan, gjorde debut på First North och steg kraftigt på premiärdagen. I den nyemission som gjordes inför listningen var teckningskursen 8:80 kronor, men efter någon timmes handel kostade aktien 13:80 kronor – 57 procent över teckningskursen.

Energiteknikbolaget Metacon avancerade drygt 10 procent. Bolaget har tecknat en avsiktsförklaring med japanska Futamura Chemical gällande gemensam utveckling av kraftgenereringssystem.

Stendörrens finanschef Magnus Sundell har sålt cirka 7.300 aktier i bolaget till kursen 116 kronor. Även för två veckor sedan sålde Magnus Sundell aktier i bolaget, då 150.000 stycken. Stendörren tappade 3,4 procent.

Collector har fått en sänkt rekommendation av SEB, till sälj från tidigare behåll, och aktien sjönk 8,4 procent.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.