Städad dansk lockar
Köp. Det danska industrikonglomeratet NKT Holding, bestående av NKT Cables och Nilfisk, har släpat efter Köpenhamnsbörsen det senaste året. Förklaringen ligger i en resurskrävande uppstädning av den olönsamma kabelverksamheten som påbörjades hösten 2014. Efter en kortare svacka tycks vd Michael Hedegaard Lyngs åtgärder nu ha gett effekt.
Omstruktureringen, tillsammans med ett högt kapacitetsutnyttjande, ledde till att Cables ebitda-marginal steg från 2 till 4 procent i fjol. Därtill uppvisades en positiv trend på den viktiga tyska marknaden. Det stora glädjeämnet var ändå att dansk media i januari rapporterade att JP Morgan fått i uppdrag att hitta en köpare till divisionen, uppgifter som senare dementerades av NKT.
En sådan försäljning skulle realisera stora värden för NKT Holdings aktieägare. Med branschens genomsnittsmultiplar är kabelverksamheten värd omkring 3,5 miljarder, eller 150 danska kronor per aktie. Detta är försiktigt räknat. Ledningen har kommit långt i att klä bruden, exempelvis nåddes besparingar på 450 miljoner danska kronor ett år i förtid. Lägg därtill att positionen inom high-voltage är synnerligen åtråvärd för en köpare, vilket motiverar en ännu högre prislapp.
I en värld som premierar tillväxt skulle ett fristående Nilfisk sedan belönas rikligt av aktiemarknaden. Städutrustningstillverkaren har som mål att växa med 18–19 procent årligen genom att ta ett aktivt grepp på de goda konsolideringsmöjligheterna i branschen. I fjol förvärvades fem bolag fördelat på Europa, Australien, Asien och Nordamerika. I januari slutfördes förvärvet av det amerikanska Pressure-Pro till en prislapp om 210 miljoner danska kronor. Med branschens median-multipel på 12 gånger rörelsevinsten är Nilfisk värt kring 6,7 miljarder, eller 273 danska kronor per aktie. Givet konkurrenternas medianvärdering på 1,4 gånger försäljningen är verksamheten värd närmare 10 miljarder danska kronor. Det kan dock vara farligt att förföras av ett break up-scenario.
Talar för den befintliga strukturen gör ökade kassaflöden i takt med att kabelverksamheten effektiviseras. NKT Cables rider på kabelindustrins konsolideringsvåg och gynnas därtill av en stark nordisk byggkonjunktur. Kombinationen av kostnadsreduktioner och låga investeringsbehov gör att Cables lär spotta ur sig omkring 500 miljoner i årligt fritt kassaflöde ett par år framåt. Tillsammans med Nilfisks kassaflödesbidrag landar koncernens fcf-yield på drygt 7 procent för nästkommande år.
Grumlar bilden gör dock att den organiska tillväxten tappade 12 procent under årets första kvartal. Den främsta förklaringen var att NKT Cables enligt förväntan tappade 24 procent, främst från projektintäktssidan. Strategin är att anpassa sig till den europeiska energisektorns övergång mot hållbar energi. Mer olustigt var att Nilfisks organiska tillväxt uteblev, visserligen förklarat av tidig påsk och kall vår, samt att förvärvstakten tycks ha avtagit. Vår tro är att andra kvartalet, som presenteras i veckan, visar starkare försäljningssiffror.
Med en viss vinsttillväxt så borde rörelseresultatet ta sig över 750 miljoner för innevarande år. Det ger oss en ev/ebit-multipel på 12,9 och ett p/e-tal som trillar ner under 16. Det är skapligt för ett oförändrat NKT Holding. På köpet ingår optionen att en strukturaffär blir av, vilket ger stor uppsida i aktien. På en allmänt högt värderad aktiemarknad framstår NKT Holdings därför som ett bra alternativ. Köp med riktkurs 410 danska kronor.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.