Stimulanser hjälper börsen

Allt sämre makrosiffror sätter fart på spekulationer om nya stödpengar. Det spiller lätt över på börsen och stöttar även en lågt värderad Stockholmsbörs.

Kina har under våren börjat strama åt penningpolitiken för att undvika överhettning. De senaste siffrorna från Kina för detaljhandel, penningmängd och nya lån visar att landet snarare tryckte på gasen i slutet av sommaren. Kina är just nu hela världens tillväxtmotor och så länge inflationen håller sig under 4 procent, ser det ut som om kineserna fortsätter stödja ekonomin.

Sverige med stora exportföretag och stor exponering mot Asien gynnas av denna utveckling. Den svenska kronan är fortsatt märkligt lågt värderad, trots den senaste tidens uppgång. Sverige hör till de länder i Europa som klarar av den pågående krisen absolut bäst, på grund av låg belåning och stark industri. Mätt i köpkraftsparitet är den svenska kronan 22 procent undervärderad mot euron och 12 procent mot dollarn. Detta ger fortsatt stark konkurrensfördel för de svenska exportbolagen. För utländska förvaltare framstår Stockholmsbörsen som fortsatt lågt värderad.

Stockholmsbörsen, OMXS30, handlas i en sidledes rörelse mellan 940 och 1075 sedan mars och börjar nu återigen närma sig toppen i intervallet. Det är omöjligt att säga när ett utbrott ur denna konsolidering sker, eller ens om den sker på upp- eller nedsidan. Fundamenta talar dock för stigande kurser. Stockholmsbörsen handlas för närvarande till p/e 12 på nästa års vinst. Historiskt sett de senaste sju åren har börsen handlats till p/e 17.

Kommande vecka domineras av inflationssiffror och centralbanker. Inflationen är inget problem i världen, utom i Kina och Indien som i stället brottas med överhettning. I USA, Japan och delvis i Europa är det i stället för låg inflation som är problemet. Med sjunkande priser (deflation) avvaktar konsumenterna med sina inköp eftersom allt blir billigare ju längre de väntar. Detta beteende kyler av ekonomin ytterligare och skapar lätt en deflationsspiral. På tisdag är det dags för räntebesked från Fed. Förväntat är att styrräntan ligger fast mellan 0 och 0,25 procent. Möjligen kan Fed besluta om att stimulera ekonomin ytterligare, vilket är positivt för börsen.

Volvo lämnar besked om lastvagnsleveranserna under augusti i dag, onsdag. Aktien har gått väldigt starkt sedan bolaget lyckats vända utvecklingen och överträffat analytikerna vinstprognoser de senaste rapporterna. På torsdag håller konkurrenten MAN investerardag på plats i den glödheta tillväxtmarknaden Brasilien.

vinnare

Nokia+7,0

Ericsson+5,5

Elekta+5,5

MTG+5,3

Ratos+5.1

Förlorare

Latour-2,2

Seco Tools-1,6

Lundin Mining-1,5

Hakon Invest-1,2

Meda-1,1

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.