Svenskar gynnas i årets ripjakt

På hösten kommer jaktsugna turister från hela i Europa till Sverige för att jaga ripor.Men nu stiftar regeringen lagar för att hålla utländska jägare borta.

Ripjakt är nästan som religion i Norge. Det finns uppskattningsvis 200 000 norska jägare och av dessa är ungefär en tredjedel ripjägare. Under goda jaktår kan de tillsammans fälla en halv miljon ripor.

– Emotionellt är ripjakt symbol för det fria livet på fjället, säger Espen Farstad, informationschef på Norges Jägare- och Fiskareförbund, NJFF.

På senare år har tusentals norska jägare kommit till Sverige för att jaga ripa. Det har flera förklaringar. Dels är konkurrensen stor på de norska fjällen, men framför allt är det årliga startskottet för att jaga ripa i Norge senare, den 10 september, medan jaktpremiären i Sverige är den 25 augusti. Norrmännen letar sig därför österut för att börja ripjakten tidigare.

Detta vill man stoppa från den svenska regeringens sida, så inför årets ripjakt har man gjort en ändring i den så kallade rennärings­förordningen. Avsikten med ändringen är att svenska jägare ska få företräde till ripjakten.

Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) har själv sagt att följderna av den förändring av förordningen som gjordes för tio år sedan blev drastiska. Då fick utländska jägare samma rättigheter som svenska och det skapade ett oacceptabelt högt jakttryck i fjällvärlden. Men till hösten får svenska jägare köpa ­jakttillstånd tre veckor före utländska jägare.

– Den förändring man gör nu innebär att trycket minskar ganska ordentligt i de svenska fjällen, säger Daniel Ligné, riksjakt­vårdskonsulent på Svenska Jägareförbundet.

De nya reglerna har inte tillkommit på grund av oro över att ripan skulle vara hotad. Det är inte populationsstorlekar som styr åtstramningen inom den svenska ripjakten (läs mer om population i fakta­spalten på nästa sida).

För att få jakttillstånd vid premiären den 25 augusti måste man numera ha närmare anknytning till Sverige.

Utgångspunkten är att jägare ska äga en fastighet, driva näringsverksamhet i landet eller ha anställning här. Exakt vilka regler som ska gälla är dock upp till varje länsstyrelse att bestämma. De beslutar om jaktupplåtelser och om hur tillämpningen av reglerna ska bli. De länsstyrelser som berörs av fjälljakten – Norrbottens, Västerbottens och Jämtlands län – har enats om att ha en gemensam tolkning, och de har som mål att under de närmaste veckorna formulera sin samsyn över hur reglerna ska tolkas.

– Vi kommer att förtydliga det här, vad som gäller för att kvala in i någon av dessa tre villkor för närmare anknytning till Sverige. Villkoren kommer att läggas ut på respektive länsstyrelses hemsida, säger Tommy Dadell, på naturvårdsenheten i Jämtlands län.

Reglerna har kritiserats för att vara oklara. Frågor som har diskuterats är vad ”närmare anknytning” egentligen betyder. Hur mycket fastighet måste en utländsk jägare äga? Räcker det med att äga en tusendel i ett svenskt företag? Om norrmän delar på en jaktstuga tillsammans, kommer de då undan de nya förtursreglerna?

Den senaste given är att ”närmare anknytning” enbart ska gälla EU-medborgare. Då Norge står utanför EU räcker det inte med att äga en stuga eller jobba i Sverige, de får ändå vänta till den 15 september.

– Många har varit rädda för att norr­männen ska bidra till ett uppsving på fastighetsmarknaden i Norrland, säger Daniel Ligné.

Från Norges Jägare- och Fiskareförbunds sida är irritationen över årets nya regler påtaglig.

– Att man vill begränsa tillgången till jakt på statens mark i Sverige genom att förbjuda utländska jägare de första 14 dagarna av jakten är beklagligt. Vi arbetar för att säkerställa allmän­hetens tillgång till jakt och fiske i Norge, och motsätter oss aktivt alla försök till protektionism, säger Espen Farstad.

En fråga är förstås om ytorna inte räcker till för både norska och svenska jägare. Svaret beror på vem man frågar.

– Man kan tycka att våra fjäll är oändligt stora. Men jakttrycket blir väldigt högt nära vägar och i Sverige får vi inte jaga i alla områden på grund av renskötsel, säger Daniel Ligné.

Det är inte bara norrmän som kommit till Sverige för att jaga ripa. Årligen har det även kommit jägare från Italien.

Det har lett till ökad turism. Men näringsidkarna i området har ändå inte sett så mycket klirr i kassan.

Det är framför allt italienska företag som arrangerat jaktresor i svenska fjällen, och instiftande av guidetvång har därför diskuterats. Daniel Ligné igen:

– Norrmännen är ett naturfolk på ett annat sätt än vad vi är. De klarar sig själva. Visst har det funnits en näring eftersom man har varit tvungen att tanka bilen och handla mat på Ica, men den har varit blygsam.

Samtidigt, påpekar Espen Farstad, får Norge årligen besök av svenska fiskentusiaster.

– De är fortfarande välkomna.

Svår­träffade

I snitt skjuter en ripjägare cirka en ripa per dag, enligt Naturvårdsverket. Ungefär hälften av alla ripjägare som går ut och ­jagar en dag skjuter dock noll ripor. Färre än 2–3 procent lyckas skjuta åtta ripor per dag vilket är baglimit.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från AMF