TEMA: PRIVATA PLACERINGAR Egna aktier – Bygg din egen indexfond

Det är svårt att välja aktier. Men för bara 200 kronor kan duskapa en portfölj som följer index.

Det som avhåller många som ogillar fondernas höga avgifter frånatt istället köpa egna aktier är att de inte vågar välja aktiersjälv. Onekligen är det inte lätt att skilja de aktier somkommer att utvecklas bäst från de som kommer att falla i värde.Men samtidigt kan man konstatera att de flesta fondförvaltarnagör jobbet lätt för sig. De köper nämligen ungefär samma andelav respektive aktie som andelen är i Generalindex. Därmed får deen portfölj som nära följer index utveckling. Och det kan ensmåsparare lika gärna göra själv, särskilt som minimiavgifternahar sänkts kraftigt hos flera mäklarfirmor de senaste åren (seinledningsartikeln på sidorna 32-33).

Genom att själv köpa samma andel av respektive aktie som iGeneralindex kan även vanliga småsparare skapa en aktieportföljsom skuggar marknaden. Då krävs varken prognosförmåga ellertillgång till heta börstips. Det hela är möjligt eftersom indexär viktat med bolagens börsvärde.

Bäst mäklare för den som med små medel vill bygga en egenindexfond är utan tvekan Stadshypotek Bank. Det beror på att detill skillnad från de andra mäklarna tar ut sin minimiavgift på50 kronor per ordertillfälle, inte per order. Om man ringer uppStadshypotek Bank och begär att få köpa aktier i 10 olika bolagför sammanlagt 20.000 kronor så räknas minimicourtaget på helaaffären och den kostar därmed bara 50 kronor, alltså bara femkronor per köporder! Dessutom tar de bara 0,2 procent i courtagevid större affärer, jämfört med 0,45 procent hos de flesta andra.Samtidigt har Stadshypotek Bank flera nackdelar, bland annatmåste affärerna göras till kursen bäst möjligt, vilket kan varafarligt vid affärer i aktier med låg omsättning. Men när detgäller börsens mest omsatta aktier är det inget problem.Dessutom tillkommer en depåavgift på 125 kronor per år. Men detär ändå billigt jämfört med aktiefonder, som normalt tar 1,4procent per år vilket blir 1.400 kronor för den som investerar100.000 kronor. Erik Penser, som har den billigaste indexfonden,tar 0,5 procent per år.

Hur skall då den egna index-fonden se ut? I nummer 12/1997beskrevs en portfölj med 20 aktieposter som täckte 70 procent avGeneralindex. Ett halvår senare har aktiekurserna ändrats ochdärmed vikterna i Generalindex.

Med tanke på det fördelaktiga sättet att räkna courtage hosStadshypotek Bank har vi ökat antalet aktieposter till alla de27 börsbolag som står för mer än en procent av Generalindex ochdärmed täcker aktieportföljen hela 86,5 procent av börsen.Tabellen härintill beskriver exakt hur många aktier av varjesort som behövs för den som vill investera 100.000 kronor.Köpkostnaden blir bara 200 kronor.

De återstående 13,5 procent av Generalindex som inte täcks in ärsmåbolagen, knappt hundra börsföretag som vardera står förmindre än en procent av index.

Men även med de stora bankernas aktiefonder får man normaltganska dålig täckning av dessa.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.